Antwerpenaar speelt voor thuispubliek in Afrika! Afrika!

Nieuws

Antwerpenaar speelt voor thuispubliek in Afrika! Afrika!

Antwerpenaar speelt voor thuispubliek in Afrika! Afrika!
Antwerpenaar speelt voor thuispubliek in Afrika! Afrika!

Haik Guevorkian

11 maart 2009

Als rasechte Antwerpenaar maakt Paly Odimboleko Okitaloshima sinds 2008 trots deel uit van het rondreizende circusteam Afrika! Afrika!. Dit circus telt 120 artiesten uit twintig Afrikaanse landen.

Met zijn artistieke talenten als freestyle basketbalspeler probeert Paly tot 15 maart ook zijn thuispubliek te bekoren.
Paly Odimboleko Okitaloshima is geboren in Antwerpen maar heeft Congoleese roots. Hij is niet alleen de enige Antwerpenaar maar ook de enige Belg in het levendige circus.
‘Ik ben zeer vereerd met mijn deelname aan het Afrikaanse circus. Hiermee draag ik bij tot het postieve beeld van Afrika’, vertelt Paly. ‘Armoede, honger en ziekte zijn slechts enkele voorbeelden van de grote problematiek in het continent. En dan heb ik het nog niet over de gewelddadigheden’.
Afrika! Afrika! is een vrolijke en wervelende show met 120 artiesten uit twintig Afrikaanse landen. Dit unieke circus toont Afrika als continent met een grote rijkdom aan culturele tradities en bruisende creativiteit. De Afrikaanse tent blijft nog tot 15 maart in Antwerpen, daarna vertrekt ze naar Brussel.

Auditie

‘Mijn vriend Michael uit Amsterdam kwam vorig jaar in contact met Afrika! Afrika!’, zegt Paly. Michael en Paly leerden elkaar in 2005 op het Europese kamioenschap freestyle basket kennen. Paly werd tweede terwijl Michael er de eerste plaats wegkaapte.
‘Michael belde mij op een dag en vertelde vol geestdrift dat wij een kans kregen om auditie te doen voor Afrika! Afrika!. Ik vertrok spoorslags naar Amsterdam om er samen met Michael het beste van onszelf te geven. We toonden hen de ingewikkeldste en tegelijk mooiste baltechnieken. De mensen van het circus vonden freestyle basket uniek, waren zeer enthousiast en lijfden ons meteen in om de wereld rond te reizen.’

Reclame

‘Op mijn veertiende keek ik vanuit mijn luie zetel naar een reclamespotje van Nike’, zegt Paly. ‘Bekende NBA basketbalspelers toonden er de strafste toeren met een bal. Ik geraakte zo gefascineerd door hun spel dat ik telkens na school mijn boekentas in een hoekje gooide en met de bal naar het dichtstbijzijnde pleintje dribbelde.’ Vanaf zijn zeventiende treed Paly op tijdens de pauzes van basketbalwedstrijden en freestylet hij tijdens evenementen,  hiphopfestivals, clubs en multiculturele festivals.

Studeren

‘Ik wil zo lang mogelijk freestylen. Ik heb er enorm veel liefde voor en liefde heeft geen grenzen. Ik hou ook enorm veel van reizen en Afrika! Afrika! geeft mij de kans om de wereld te zien. Ondertussen heb ik in Amsterdam en Londen opgetreden’, zegt Paly.
‘Ik kon er in Basel spijtig genoeg niet bij zijn wegens examens. Ik studeer namelijk nog voor de middenjury. Dat betekent dat ik enkel mijn examens moet afleggen en voor de rest vrij ben om te studeren wanneer ik wil’, legt hij uit. Dankzij de middenjury kan Paly zich vier uur per dag intensief bezighouden met zijn passie. ‘
Als Afrika! Afrika! afgelopen is, wil ik zeker en vast verder freestylen, maar ik wil ook lesgeven. Ik wil mijn balvaardigheden doorgeven aan jongeren’, besluit Paly.