TerraMatch wil financiers verbinden met projecten om bomen aan te planten.

App koppelt bosprojecten aan investeerders

James Anderson/WRI

Een nieuw online platform brengt mensen die bomen planten in contact met investeerders, die soms miljoenen dollars over hebben voor de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering.

Begin dit jaar werd op het World Economic Forum (WEF) het Trillion Trees-initiatief aangekondigd, een poging om bomen aan te planten en te beschermen om de klimaatverandering tegen te gaan en plattelandseconomieën te transformeren.

Gewoon bomen planten is echter niet genoeg, zeggen wetenschappers. Bomen op de juiste manier doen groeien houdt in dat lokale gemeenschappen moeten worden betrokken, dat de juiste soorten voor het betreffende landschap worden geselecteerd, dat bomen ook na de aanplant verder worden verzorgd en dat de impact van de herbebossing wordt gemeten en opgevolgd.

Mobiele app

Aan die noden wil het World Resources Institute (WRI) voldoen met TerraMatch, een platform en mobiele app om financiers te verbinden met projecten om bomen aan te planten.

Gewoon bomen planten is echter niet genoeg, zeggen wetenschappers.

Grote bedrijven en regeringen hebben in het verleden immers al vaker beloofd om bomen te planten en meer in bosbescherming te investeren, maar het bleek vaak moeilijk om ze te verbinden met non-profitorganisaties en lokale landbouwcoöperaties die zich daarvoor inzetten.

Veel van de investeerders vonden het onder meer moeilijk om hoogwaardige boomprojecten te selecteren, ze wisten vaak niet welke bomen geschikt zijn voor het landschap en sommige inspanningen kwamen niet veel verder dan het planten van zaailingen zonder verdere opvolging, stelt het WRI.

Bomen hebben ook tientallen jaren nodig om te groeien, het betrekken van de lokale gemeenschappen is daarom essentieel, zegt het WRI.

Financiers voor bomen

TerraMatch werd onlangs gelanceerd en heeft als doel om financiers te koppelen aan boomplanters in landen als Colombia, Brazilië, Peru, Maleisië en Indonesië.

Momenteel heeft het WRI financiers in negen landen in Afrika en Latijns-Amerika gekoppeld aan projecten voor de aanplant van meer dan 2 miljoen bomen op boerderijen en in bossen.

‘In 2019 zijn er in de tropische wouden meer bomen verloren gegaan dan de grootte van Honduras. Daarom lanceert WRI TerraMatch, een online platform dat financiers zal matchen met aanplanters’, zegt Andrew Steer, de ceo van WRI.

Meer dan 110 organisaties uit 40 landen hebben zich tot nu toe geregistreerd op het platform.

Malawi

TerraMatch zal starten in het Oost-Afrikaanse land Malawi waar de regering al inzet op herbebossing in de strijd tegen landdegradatie.

‘In Malawi werken we al aan de transformatie van het landschap met duizenden jongeren van het Malawi Youth Forest Restoration Programme’, zegt Tangu Tumeo van het departement Bosbeheer van de Malawische overheid.

‘TerraMatch zal ons helpen om contacten te leggen met duurzame bronnen van private financiering die dit werk kunnen opschalen, banen kunnen creëren en sterke plattelandseconomieën kunnen verwezenlijken’, zegt Tumeo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.