Apple bouwt datacentrum op zonne-energie

Apple investeert 2 miljard dollar in een gigantisch datacentrum in Arizona. Milieuverenigingen zijn opgetogen, want de installatie zal integraal op zonne-energie draaien.

  • stephenjohnbryde (CC BY-NC-ND 2.0) De enorme investering van Apple biedt ook hoop voor de lokale werkgelegenheid. stephenjohnbryde (CC BY-NC-ND 2.0)

De constructie in Mesa, Arizona, wordt het commandocentrum voor de verschillende datacentra van Apple over de hele wereld. Apple heeft zichzelf strenge eisen opgelegd rond hernieuwbare energie, en het commandocentrum krijgt dan ook een zonnecentrale van 70 megawatt.

De plannen zijn goed nieuws voor de regio, want het commandocentrum komt op de fabriekssite van het failliete GT Advanced Technologies, waar zevenhonderd medewerkers hun baan zullen verliezen. De enorme investering van Apple biedt hoop voor de lokale werkgelegenheid.

Greenpeace

‘Andere grote operatoren van datacentra zouden een voorbeeld moeten nemen aan de snelheid en schaal van Apple’s vooruitgang.’

Maar ook milieuorganisaties zijn enthousiast. ‘Apple blijft de meest agressieve speler onder de IT-bedrijven wat betreft het nakomen van beloftes om met 100 procent duurzame energie te werken’, zegt IT-analist Gary Cook van Greenpeace. ‘Het bedrijf toont aan de industrie dat zonne-energie klaar is, hier en nu, om onze economie aan te drijven. Andere grote operatoren van datacentra, met name Amazon, zouden een voorbeeld moeten nemen aan de snelheid en schaal van Apple’s vooruitgang.’

Niet alleen andere bedrijven, maar ook de overheid moet zich door de plannen van Apple laten inspireren, zegt Cook. ‘Het zonnepotentieel van Arizona bijvoorbeeld behoort tot de beste ter wereld – toch blijven de beleidsmakers en stroomproducenten in de staat erg traag om van dat economische potentieel gebruik te maken. Als zonne-energie de operaties van Apple van stroom kan voorzien, dan moet dat ook mogelijk zijn voor de duizenden inwoners en bedrijven die hetzelfde willen.’

De aankondiging van Apple zou beleidsmakers, regulatoren en producenten in Arizona dan ook moeten aanmoedigen om gebruik te maken van het enorme potentieel in de staat, zegt Cook, om er een economische motor van te maken.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift