Arabische Amerikanen duimen voor Obama

Nieuws

Arabische Amerikanen duimen voor Obama

Zainab Mineeia and Jim Lobe

19 september 2008

De meeste Amerikanen van Arabische origine steunen de Democratische kandidaat Barack Obama voor de presidentsverkiezingen in november. De Arabische stem kan een rol spelen in enkele “swing states”, waar het niet op voorhand duidelijk is wie gaat winnen.

Het peilinginstituut Zogby voerde, in opdracht van het Arab American Institute (AAI), een opinieonderzoek uit bij 501 Amerikaanse kiezers met wortels in het Midden-Oosten. Obama kon rekenen op 54 procent steun, McCain slechts op 33 procent. Van de bevraagden noemde 46 procent zich Democraat en slechts 20 procent Republikein.

De Amerikaanse Arabieren hebben altijd al aangeleund bij het Democratische kamp, maar acht jaar geleden was dat niet zo uitgesproken. In 2000 beschouwde 38 procent zich Republikein en 40 procent noemde zich Democraat. President George W. Bush oogstte toen heel wat Arabische sympathie met de uitspraak dat hij zich zou verzetten tegen de registratie van Arabische Amerikanen door de Amerikaanse inlichtingendiensten op basis van hun etnische oorsprong. Bush kreeg in 2000 meer Arabische stemmen dan Al Gore.

Zeven jaar oorlog tegen het terrorisme later is Bush helemaal uit de gratie, en met hem de Republikeinse partij. “De Republikeinen staan nu op de helft van de steun die ze in 2000 nog hadden”, zegt James Zogby, de voorzitter van het AAI en de broer van John Zogby, de directeur van het peilinginstituut. “Dat kan een impact hebben op de race naar het Witte Huis.”

Swing states

De Arabische gemeenschap in de Verenigde Staten maakt met 3,5 miljoen mensen net iets meer dan één procent van de bevolking uit. Ze leven vooral in stedelijk gebied in een twaalftal staten. In Californië zijn ze het talrijkst (715.000), gevolgd door Michigan, New York, Florida, New Jersey, Illinois en Texas. Californië, New Jersey en New York zijn al zo goed als zeker voor Obama en McCain kan rekenen op Texas. Michigan en Florida daarentegen zijn “swing states” waar om elke stem moet worden gevochten.

In het Amerikaanse kiessysteem wordt de president niet rechtstreeks verkozen, maar door afgevaardigden van de deelstaten. Wie in een staat de meerderheid haalt, krijgt al de kiesmannen van die staat achter zich. Enkele andere swing states met een grote Arabische minderheid zijn Ohio (185.000), Pennsylvania (160.000) en Virginia (135.000).

Katholieken voor McCain

Uit de peiling blijkt verder dat Obama niet door alle Arabische Amerikanen even hard wordt gesteund. Bij katholieke Libanezen bijvoorbeeld ligt McCain voor met 51 procent tegen 31 voor Obama. Bij de race in 2004 gaf diezelfde groep de voorkeur aan de – katholieke - Democratische kandidaat John Kerry.

Obama ligt dan weer voor bij Arabische Amerikanen die het orthodoxe christelijke geloof aanhangen. Arabieren die ook moslim zijn steunen hem overweldigend met 84 procent, tegenover slechts 4 procent sympathisanten voor McCain. In de Verenigde Staten zijn ongeveer twee derde van de Arabieren christenen, een kwart is moslim en de rest protestant.

Net als de andere Amerikanen beschouwen de Arabieren de economie met 63 procent als een van de twee belangrijkste campagnethema’s. Slechts 37 procent noemde de oorlog in Irak en de Buitenlandse Politiek. Inzake economie gaf 52 procent de voorkeur aan Obama en stond 34 procent achter het programma van McCain. Obama krijgt ook de voorkeur voor zijn buitenlands beleid, maar met een nauwere marge van 48 tegen 39 procent.

Drie op vier bevraagden zei ook een bijzonder negatief beeld te hebben van de huidige president George W. Bush. Opvallend is dat de Arabische Amerikanen strenger zijn voor zijn economische beleid, dat ze met 79 procent afkeuren, dan voor zijn buitenlandse politiek, die door 66 procent wordt verworpen.