Arabische kiezers keren zich af van Bush

Nieuws

Arabische kiezers keren zich af van Bush

Jim Lobe

29 april 2004

Hoewel de Arabische Amerikanen maar kleine etnische minderheid vormen in de Verenigde Staten, kan hun stem bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november doorslaggevend zijn. Dat blijkt uit een gisteren (woensdag) gepubliceerde opiniepeiling.

De peiling werd uitgevoerd door Zogby International, in opdracht van het Arab American Institute (AAI) in Washington. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, dan zou Bush een derde van de Arabisch-Amerikaanse stemmen kwijtraken, wat neerkomt op 170.000 stemmen. Een aantal dat doorslaggevend kan zijn. In de VS kan de winnaar van de verkiezingen in elke afzonderlijke staat alle uitgebrachte stemmen in die staat op zijn rekening schrijven. Ook als winstmarge minimaal is. Een paar duizend of zelfs een paar honderd stemmen kunnen zo een electorale aardverschuiving veroorzaken, zegt onderzoeker John Zogby.

In 2000 stemde een grote meerderheid van de Arabische Amerikanen in de onderzochte staten, Florida, Michigan, Ohio en Pennsylvania, voor Bush. De 3,5 miljoen Arabische Amerikanen vormen slechts 1 procent van de Amerikaanse bevolking. Het opkomstpercentage onder hen is echter hoog, zodat ze naar verwachting 1,5 procent van alle kiezers zullen uitmaken. Daar komt bij dat de Arabisch-Amerikaanse kiezers vooral geconcentreerd zijn in een paar staten, zoals New York en Californië en de vier in de opiniepeiling onderzochte staten.

De peiling werd in Florida, Michigan, Ohio en Pennsylvania gehouden omdat die deel uitmaken van de twaalf staten waar de verkiezingen naar verwachting een nek-aan-nekrace tussen Bush en Kelly zullen worden. In 2000 versloeg Bush de Democratische kandidaat Al Gore met een verschil van 165.000 stemmen, terwijl Gore zowel in Michigan als Pennsylvania won met een voorsprong van iets meer dan 200.000 stemmen in elke staat. De beslissende stemmen in Florida werden uiteindelijk na een controversiële uitspraak van het Hooggerechtshof toegewezen aan Bush.

In de opiniepeiling werden 503 Arabische Amerikanen ondervraagd, wat betekent dat er rekening gehouden moet worden met een mogelijke afwijking van 4,5 procent. Tweederde van de ondervraagden noemde zich katholiek of orthodox, een kwart moslim en de rest protestant. Dat is een afspiegeling van de achtergrond van de volledige bevolkingsgroep. De meeste Arabische Amerikanen zijn van Libanese afkomst.

In 2000 stemden veel Arabieren en moslims op Bush, die zich duidelijk uitsprak tegen de vooroordelen die tegen beide groepen bestaan. In de vier staten haalde Bush 46 procent van de Arabische stemmen, Gore 26 procent en de Groene kandidaat Ralph Nader, van christelijk-Libanese afkomst, 16 procent.

Volgens de laatste peiling zal Kerry echter 45 procent van de Arabische stemmen halen, tegen 28 procent voor Bush. Nader moet het doen met 13 procent van de stemmen. Kerry doet het goed onder immigranten en islamitische Arabieren. Van hen stemt 62 procent op hem, slechts 10 procent kiest voor Bush. Van de christelijke Arabieren gaf 46 procent aan op Kerry te zullen stemmen, tegen 37 procent voor Bush.

Gevraagd naar thema’s die hun keuze beïnvloeden, werden onderwerpen als economie, gezondheidszorg, terrorisme/nationale veiligheid, onderwijs en buitenlandpolitiek/Irak genoemd. Maar in tegenstelling tot de meeste niet-Arabische kiezers, gaf driekwart van de Arabische Amerikanen aan dat hun keuze in grote mate beïnvloed wordt door de Palestijnse kwestie. Het is dus niet onwaarschijnlijk dat Kerry’s recente steun voor de plannen van de Israëlische minister Ariel Sharon hem stemmen heeft gekost.

Joodse Amerikanen noemen ook vaak de Palestijnse kwestie als het gaat om de thema’s die hun keuze beïnvloeden. Hun aantal stemmen is tweemaal zo hoog als dat van de Arabische Amerikanen, maar traditioneel steunen zij evenals de Afro-Amerikanen, de Democraten. In 2000 kreeg Bush 19 procent van de joodse stemmen. Bush’ politieke adviseurs hopen dat de steun van de president aan Sharon zich zal vertalen in een score van 40 procent van de joodse stemmen in november. De meeste analisten verwachten dat dit percentage echter hooguit 25 tot 30 procent zal zijn. Ik zie geen significante winst voor Bush onder joodse kiezers, zegt Zogby. Als hij daar al winst behaalt, dan wordt die weer tenietgedaan door het verlies onder Arabische kiezers.

Als het gaat om burgerlijke vrijheden en de Palestijnse kwestie, dan wordt het beleid van Bush slechts door 40 procent van de Arabische Amerikanen die zichzelf Republikein noemen, gesteund. (JS/PD)