Argentijnen kunnen beleggen in nationaal park

Nieuws

Argentijnen kunnen beleggen in nationaal park

13 december 2011

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires is een bijzondere campagne gestart om een nationaal park van 250.000 hectare te creëren. De campagne zoekt een kwart miljoen mensen die elk één aandeel willen kopen.

Met de campagne, die begin december van start is gegaan, moet de onteigening mogelijk worden van La Fidelidad, een uitgestrekt en biologisch zeer waardevol gebied in het noorden van het land dat nu in privéhanden is.

De bedoeling is 250.000 mensen te vinden die elk één aandeel kopen van het nieuwe nationale park. De aandeelhouder wordt daarmee “bewaker” van 1 hectare.
Het gaat om 150.000 hectare in de provincie Chaco en 100.000 hectare in de aanpalende provincie Formoso. Samen vormen ze het grootste, best bewaarde en rijkste ecosysteem van droog subtropisch bos in Zuid-Amerika. Er leven diersoorten als de jaguar, de tapir en het reuzengordeldier.

De campagne is een initiatief van de organisatie Banco de Bosques (“Bosbank”). Dat is een stichting die met bijdragen van kleine, middelgrote en grote schenkers bedreigde inheemse bossen wil redden. Aan de hand van satellietbeelden brengt de organisatie een band tot stand tussen de schenker en het deel van het bos dat hij of zij redt.

Emiliano Ezcurra, directeur van de Banco de Bosques, zegt dat het Bestuur van Nationale Parken al een voorschot heeft betaald om de aankoop mogelijk te maken. Alleen al het deel in de provincie Chaco is ongeveer 40 miljoen euro waard.
In de campagne voor La Fidelidad staat de teller inmiddels op meer dan zeshonderd “bewakers”.