Nieuwe wet garandeert op definitieve wijze de paritaire vertegenwoordiging

Argentijns parlement keurt plotseling vrouwenquotum goed

Cámara de Diputados (CC0)

In het Argentijnse Nationaal Congres in Buenos Aires werd het vrouwenquotum voor kieslijsten goedgekeurd

Het Argentijnse parlement heeft bij verrassing het vrouwenquotum voor verkiezingen goedgekeurd. Vrouwenorganisaties ijverden daar al jaren voor. Vanaf de volgende parlementsverkiezingen, in 2019, moet op elke lijst afwisselend een man en een vrouw staan.

De Kamer van Afgevaardigden keurde het voorstel donderdag 23 november goed, met een ruime meerderheid. Een verrassing want de discussie zat al maandenlang vast. De Senaat had het voorstel dertien maanden geleden al goedgekeurd. Een goedkeuring van de Kamer was voor dit jaar niet meer verwacht.

Meer dan tien jaar

‘Toen eenmaal beslist was om te stemmen, stemde bijna iedereen voor’, zegt Natalia Gherardi, directeur van het Equipo Latinoamericano de Justicia y Género (ELA, Latijns-Amerikaans Justitie- en Genderteam). ‘Met welke argumenten ook zou een afgevaardigde publiekelijk een tegenstem kunnen verantwoorden?’

Natalia Gherardi (ELA) spreekt van ‘een nieuw model van paritaire democratie’

Het ELA is een van de vele organisaties die al meer dan tien jaar voor zo’n wet ijvert. Tientallen voorstellen zijn ingediend. Gherardi spreekt van ‘een nieuw model van paritaire democratie’. Andere geledingen van de samenleving zouden daar een voorbeeld moeten aan nemen, zegt ze.

‘Dit is het resultaat van vele jaren van inspanningen om de stem en de aanwezigheid van vrouwen in de politiek te verankeren wanneer men beslissingen neemt die een impact op de hele samenleving hebben’, zegt Victoria Donna, parlementslid van de progressieve Movimiento Libres del Sur.

Minstens 30 procent

Latijns-Amerika loopt voorop wat regels voor politieke participatie van vrouwen betreft, stelt de Inter-Amerikaanse Vrouwencommissie, een onderdeel van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

Argentinië was een pionier in de regio toen het in 1991 bepaalde dat verkiezingslijsten minstens 30 procent vrouwelijke kandidaten moesten tellen.

Steeds meer vrouwen kwamen zo in de politiek terecht. Maar die 30 procent werd gaandeweg een plafond.

De politieke vertegenwoordiging van vrouwen ‘was blijven steken. Deze nieuwe wetgevende stap is zeer positief’, zegt Alejandra García, van het VN-Ontwikkelingsprogramma. Deze wet is anders dan voorgaande ‘omdat hij op definitieve wijze de paritaire vertegenwoordiging garandeert.’

Op andere niveaus is nog veel werk voor de boeg. De regering telt slechts 13 procent vrouwen. In de provincie Buenos Aires, de grootste van het land, is slechts 3 procent van alle burgemeesters een vrouw. In de gemeenteraad loopt het aandeel van vrouwen wel op tot iets meer dan 30 procent.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift