Argentijns stadje verzet zich fors tegen komst van Monsanto

Nieuws

Argentijns stadje verzet zich fors tegen komst van Monsanto

Argentijns stadje verzet zich fors tegen komst van Monsanto
Argentijns stadje verzet zich fors tegen komst van Monsanto

Fabiana Frayssinet

02 december 2013

Het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Monsanto bouwt in het Argentijnse Malvinas Argentinas een van zijn grootste fabrieken voor ggo-maïszaaigoed. Het stadje verzet zich daar fors tegen.

Monsanto, een van de belangrijkste producenten van genetisch gemodificeerde zaden (ggo-zaden) ter wereld, bouwt een fabriek in Malvinas Argentinas, een stadje van 15.000 inwoners in de provincie Córdoba. Het moet een van de grootste Monsanto-fabrieken voor maïszaaigoed worden.

Meer dan 20 gewonden

De fabriek zou in maart volgend jaar operationeel moeten worden maar de werken werden in oktober stilgelegd. De inwoners van het stadje protesteren fel tegen de komst van Monsanto, sinds 18 september houden ze de bouwplaats bezet door middel van vijf kampen. Bij het gerecht dienden ze verschillende klachten in.

Vorige donderdag probeerde de constructeur de blokkade te breken en meerdere vrachtwagens naar binnen te loodsen. Daarbij vielen meer dan twintig gewonden. Zaterdag kwamen er militairen aan te pas om de vrachtwagens opnieuw naar buiten te krijgen.

Besproeid met herbicide

De bezetters zijn grotendeels vrouwen. Ze weigeren zichzelf milieuactivisten te noemen.

In Malvinas Argentinas kent iedereen wel iemand met ademhalingsproblemen of allergieën. Die doen zich voor wanneer de landbouwvelden van Córdoba, een van de grootste producenten van transgene soja in het land, met Roundup worden besproeid, een glyfosaat-herbicide van Monsanto.

Artsen melden een toenemend aantal gevallen van misvormingen bij baby’s en kanker.

De bevolking onderging dat lange tijd lijdzaam – tot de komst van Monsanto.

Neusbloedingen

“Mijn zoon is al ziek, en als Monsanto komt gaat het nog erger worden”, zegt María Torres, een van de bezetters. Haar dertienjarige zoon lijdt aan sinusitis en neusbloedingen. “Bij veel mensen in Malvinas zie je dezelfde symptomen.”

Volgens het Universitair Netwerk voor Milieu en Gezondheid worden in Argentinië bijna 22 miljoen hectare transgene gewassen besproeid, vooral soja en maïs. Het gaat om velden in twaalf provincies. In de bewuste zones wonen twaalf miljoen mensen.

Ook Eli Leiria protesteert tegen de komst van Monsanto. Ze lijdt aan gewichtsverlies. De dokters vonden glyfosaat in haar bloed. “Het is alsof er een tornado door mijn lichaam gegaan is, zeggen ze.”

Paradijs voor Monsanto

Er bestaan geen officiële ziekte- en cijfers om na te gaan of er een verband is met het herbicide, zegt Raúl Montenegro, bioloog van de Nationale Universiteit van Córdoba en voorzitter van de Stichting voor Milieubescherming (en in 2004 laureaat van de Right Livelihood Award, een alternatieve Nobelprijs).

Er bestaan in het land ook geen adequate controles op de aanwezigheid van herbiciden in het bloed en in waterreservoirs. Dat maakt van Argentinië, en ook van Brazilië, een paradijs voor bedrijven als Monsanto, zegt Montenegro.

De overheid baseert zich bij de goedkeuring van het gebruik van transgene zaden en herbiciden “vooral op de technische gegevens van de bedrijven zelf.”

Volgens Montenegro hebben de milieudiensten van Córdoba de bouw van de nieuwe fabriek goedgekeurd zonder voorafgaande analyse door een onafhankelijke commissie.

Volgens een document van het Universitair Netwerk zullen de maïszaden in de fabriek van Malvinas Argentinas onder meer clothianidine bevatten, een insecticide dat in de Europese Unie verboden is.