Argentijnse architecten maken bakstenen van vulkaanas

Nieuws

Argentijnse architecten maken bakstenen van vulkaanas

05 juni 2012

In Argentinië hebben architecten een procedé ontwikkeld om bakstenen te maken van vulkaanas. De as is afkomstig van de uitbarsting van het Chileense vulkaancomplex Puyehue-Cordón Caulle, die vorig jaar begon.

De stenen kunnen gebruikt worden “voor omheiningen en tussenmuren en kunnen, met enkele verbeteringen, ook het gewicht van een dak dragen”, zegt een van de uitvinders, architect Marianela Romero, van de Nationale Universiteit van Río Negro.

De productie is efficiënt en minder vervuilend aangezien de steen niet op hoge temperatuur gebakken moet worden. Bovendien is de steen zeer geschikt voor thermische isolatie, zegt Romero.

De Puyehue en Cordón Caulle vormen samen een groot vulkaancomplex. Op 4 juni vorig jaar begon de meest recente uitbarsting (die vandaag nauwelijks nog waarneembaar is). Duizenden tonnen as en zand kwamen daarbij vrij. De Argentijnse steden Bariloche en Neuquén werden het zwaarst getroffen. Honderden mensen werden geëvacueerd.

Al meteen na de uitbarsting zeiden Argentijnse wetenschappers dat de uitbarsting ook goede kanten had. Op middellange tot lange termijn zou de landbouwgrond vruchtbaarder worden door de dikke laag as, stelde het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek.

Chili telt meer dan tweeduizend vulkanen. Meer dan vijfhonderd zijn geologisch actief, minstens zestig barstten de laatste 450 jaar uit.