Argentijnse bloggers vallen in de prijzen

Nieuws

Argentijnse bloggers vallen in de prijzen

Marcela Valente

14 mei 2009

Onbekende Argentijnse auteurs oogsten succes dankzij hun blogs. Ze rijven overal ter wereld prijzen binnen en van hun virtuele teksten worden boeken, theaterstukken en televisiescenario’s gemaakt.

Op zoek naar een lief

Columniste Carolina Aguirre volgde een gelijkaardig parcours. Met haar blog ‘Bestiaria’ werd ze in 2006 en 2007 telkens finaliste van de Weblogs Award in de Verenigde Staten. Vorig jaar kaapte ze daar eindelijk de hoofdprijs weg en kreeg ze er nog een reeks andere internationale onderscheidingen bovenop, onder meer die van de beste Spaanstalige blog van Deutsche Welle.
Aguirre is ondertussen met nieuwe blogs bezig. ‘La Peleadora’ verschijnt in de digitale versie van het Argentijnse dagblad Crítica. ‘Ciega a citas’, over een vrouw die op zoek gaat naar een lief om ermee naar het huwelijk van haar zus te gaan, werd 2 miljoen keer bekeken in nauwelijks acht maanden en is nu ook al in boekvorm uitgegeven. De Argentijnse producent Rosstoc en het Amerikaanse Fox bereiden een televisieserie voor op basis van het verhaal.
“Wanneer je een blog schrijft, schrijf je met een lezer voor ogen”, zegt Aguirre. “De roman krijgt pas een lezer als hij af is, en die zal bovendien altijd onzichtbaar en onhoorbaar blijven. In de blog lopen beide samen. Elke dag leest de lezer wat ik schreef, en ik ben er me tijdens het schrijven van bewust dat daar iemand leest.”
Aguirre weet niet of blogs ooit boeken zullen vervangen. “Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar geen van de mogelijkheden lijkt mij een ramp. Talen en dragers veranderen en evolueren omdat bij de lezers en kijkers hetzelfde gebeurt. De film verdween niet toen het geluid erbij kwam, maar hij veranderde.”