Argentijnse provincie zit bijna zonder water

Nieuws

Argentijnse provincie zit bijna zonder water

Argentijnse provincie zit bijna zonder water
Argentijnse provincie zit bijna zonder water

Fabiana Frayssinet

05 december 2013

In de centrale Argentijnse provincie Córdoba komt nauwelijks nog water uit de kraan. Droogte en ontbossing zijn de oorzaken. Een oplossing is er niet direct.

Het watertekort strekt zich uit over de hele provincie Córdoba, de op één na dichtstbevolkte provincie van Argentinië. Het is vooral erg in de zones met veel bewoning, rond de hoofdstad met dezelfde naam, het gebied van de Sierras Chicas en het zuiden van Punilla.

Rantsoenering

Er valt nauwelijks regen, de waterreservoirs bevinden zich op hun laagste peil ooit.

Sommige gemeenten gaan al over tot rantsoenering. Dat is onder meer zo in Río Ceballos, een stadje van 30.000 inwoners op 30 kilometer van de provinciehoofdstad. Tweemaal per week gaat de kraan twaalf uur lang dicht.

“We leven al sinds 2005 in een noodtoestand”, zegt burgemeester Sergio Spicogna. Hij wijt de situatie aan een combinatie van de droogte en de bevolkingsexplosie. Door de aanleg van een weg naar de hoofdstad zijn er in korte tijd heel wat bewoners bij gekomen.

Bijna een woestijn

Er zijn plannen om grote leidingen aan te leggen en zo overschotten van elders naar de plaatsen met een tekort te brengen. Maar die zijn erg duur en vergen bovendien samenwerking tussen de gemeenten, de provincie en de staat.

En water van elders halen heeft geen zin, zegt Ricardo Suárez, directeur van milieuorganisatie Proyecto de Conservación y Reforestación de las Sierras de Córdoba. Men wil het water halen uit zones waar het water ook onder zijn normale peil staat en de bevolking eveneens blijft groeien, zegt hij.

De ontbossing is een van de belangrijkste oorzaken, zegt Suárez. Door het verdwijnen van inheemse bossen verdampt het zo al schaarse regenwater nog sneller. “Daardoor is dit semi-aride systeem bijna een aride systeem geworden, neigend naar een woestijn.”

Córdoba kent de hoogste graad van ontbossing in Argentinië. Er is maar 5 procent over van de 12 miljoen hectare bos die de provincie begin vorige eeuw had.

De bosbranden deze zomer vernielden ook nog eens 40.000 hectare.