Argentijnse regio's duiken diep in het rood

Nieuws

Argentijnse regio's duiken diep in het rood

Marcela Valente

04 juni 2012

In het Argentijnse Buenos Aires, de provincie met de grootste bevolking, protesteren de grootgrondbezitters fel tegen een belastingverhoging. Heel wat regio's krijgen hun begroting niet meer rond.

Ondanks het verzet van grote landbouwondernemers kondigde de gouverneur van Buenos Aires, Daniel Scioli, donderdag een fiscale herwaardering van de eigendommen af om zo de belastingen te kunnen verhogen. Nadien keurde het provinciale parlement de maatregel met ruime meerderheid goed.

De waardering was al meer dan vijftien jaar niet aangepast, en door de economische inflatie kon de regionale overheid haar begroting niet meer sluiten, zegt econoom Ramiro Castiñeira van onderzoeksbureau Econométrica.

Uit protest tegen de belastingverhoging zijn de grootgrondbezitters zaterdag gestopt met de commercialisering van de producten die op hun grond worden gekweekt. De actie duurt tot zondag (10 juni).

Groeivertraging

De Argentijnse economie, die vorig jaar nog 8,9 procent groeide, kent momenteel een belangrijke groeivertraging, vooral een gevolg van de crisis in de geïndustrialiseerde wereld, een grote consument van Zuid-Amerikaanse grondstoffen.

Daardoor ziet ook de overheid haar inkomsten dalen. De provincies hebben het bovendien moeilijk om aan een redelijke rente geld te lenen op de financiële markten.

Het primaire deficit (tekort zonder rentelasten) van de provincies samen bedraagt om en bij de 9 miljard peso’s (1,6 miljard euro). Daarvoor is vooral Buenos Aires verantwoordelijk, niet alleen de grootste provincie maar ook die met de grootste bevolking.

Consultancybureau Ecolatina voorspelt dat het deficit van de provincies tegen het einde van het jaar tot 30 miljard peso’s (5,4 miljard euro) zal zijn opgelopen.

Ernstig

Econoom Soledad Pérez Duhalde van consultancybureau Abceb zegt dat “het deficitprobleem van sommige provincies, waaronder Buenos Aires, ernstig is.” Zelfs met de pas goedgekeurde belastingverhoging zal Buenos Aires zijn tekort niet kunnen dichtrijden. Pérez Duhalde gaat ervanuit dat de centrale regering de provincie te hulp zal schieten, maar “eerst zal ze alle mogelijke druk uitoefenen om hervormingen door te voeren en meer belastingen te innen.”

De gouverneur van Santa Fe, Antonio Bonfatti, zegt dat bijna alle provincies het moeilijk hebben, ook de zijne. Ook hij kondigde een belastingverhoging aan in zijn provincie.