Argentijnse rijkdom verhuist naar Miami en Europa

Nieuws

Argentijnse rijkdom verhuist naar Miami en Europa

IPS

24 september 2004

De Argentijnse staatshuishouding is zo lek als een zeef. Een aanzienlijk deel van het geld dat bedrijven en rijke mensen er verdienen, gaat prompt naar het buitenland. Argentijnen bezitten al voor 129 miljard dollar roerend en onroerend goed overzee - bijna evenveel al wat alle inwoners samen in een heel jaar verdienen. Huizen kopen de gefortuneerde Argentijnen het liefst in Miami, steden in de Cariben en Europa.

Argentinië klapte in 2001 financieel in elkaar, maar dat heeft geen einde gemaakt aan de aderlating. Volgens het Argentijnse Instituut voor Statistiek is er tussen eind 2001 en juni van dit jaar minstens 14 miljard dollar naar het buitenland gevloeid. Voor een deel gaat het om winsten die bedrijven naar hun hoofdzetels overzee overmaken en de afbetaling van hun schulden, voor een deel om geld dat door burgers wordt omgezet in buitenlandse waardepapieren of deviezen of waarmee vastgoed wordt gekocht.

Bij zijn berekeningen is het instituut van de Statistiek uitgegaan van de belastingen die in Argentinië zijn betaald op internationale transacties. De echte cijfers liggen dus waarschijnlijk hoger.