Argentijnse slumbewoners poetsen imago op

Nieuws

Argentijnse slumbewoners poetsen imago op

Marcela Valente

12 oktober 2009

Veel Argentijnse slumbewoners hebben een geregelde werkdag, net als hun meer gegoede landgenoten. Een twintigtal jonge inwoners van een krottenwijk in de buurt van Buenos Aires willen met een documentaire over hun eigen leven de vooroordelen doorbreken die de media volgens hen in stand houden.

“Kids filmen: we zijn niet gevaarlijk; we zijn in gevaar”, luidt de titel van de film. De eerste opnames voor de documentaire werden eerder deze maand gemaakt in  La Cava, een wijk ten noorden van Buenos Aires, waar meer dan tienduizend mensen in krotten zonder waterleiding of sanitair wonen.
De plaatselijke overheid is al sinds 2001 bezig met de herwaardering van de wijk, maar de bewoners blijven worstelen met een slecht imago. “De mensen denken dat we allemaal drugsverslaafden en boeven zijn in la Cava”, zegt een van de documentairemakers, de zestienjarige Melina Martínez. “Maar je kan ons niet allemaal over één kam scheren. Hier leven ook mensen die elke dag om 4 uur opstaan om naar hun werk te gaan.”
Het project groeide uit de activiteiten die de ACEJ, een niet-gouvernementele organisatie die kansarme jongeren aan werk wil helpen, sinds 2005 in La Cava opzet. Tijdens een workshop over communicatie kwam een aantal jongeren uit de wijk zelf met de idee op de proppen een documentaire te maken. Ze krijgen hulp van studenten Communicatiewetenschap van de universiteit van Buenos Aires.