Argentijnse transseksuelen kunnen naam veranderen

Nieuws

Argentijnse transseksuelen kunnen naam veranderen

Marcela Valente

11 mei 2012

Door een nieuwe wet kunnen travestieten, transseksuelen en transgenderisten in Argentinië hun identiteitsgegevens aanpassen.

“Dit is een historisch moment”, zegt een geëmotioneerde Lohana Berkins. “Voor de eerste keer erkent de staat de rechten van een van de meest gemarginaliseerde, vervolgde en uitgesloten groepen.” Tien jaar geleden was zoiets onmogelijk geweest, zegt ze.

Berkins is travestiet en ijvert al jaren voor de wettelijke erkenning van transgender-personen (transgender is een overkoepelende term voor travestie, transgenderisme, transseksualiteit en andere vormen van gendervariatie).

Geen tussenstap

De wet, die deze week werd goedgekeurd in de Senaat, maakt het voor transgender-personen eenvoudig om identiteitskaart, paspoort en geboorteakte aan te passen aan hun geslacht. Bij vorige wetsvoorstellen was nog een gesprek nodig met een rechter, psycholoog, arts of ambtenaar. In de nieuwe wet is geen sprake van zo’n tussenstap die als stigmatiserend kan worden ervaren.

“Ik kan niet geloven dat we nu niet langer zijn overgeleverd aan de willekeur van de vooroordelen van een rechter of psychiater”, zegt Berkins.
De nieuwe wet maakt het voor transgender-personen ook mogelijk medische behandeling te krijgen op alle niveaus van de publieke en private gezondheidszorg. “Niet omdat we ziek zouden zijn, maar omdat we een behandeling moeten kunnen krijgen zoals iedereen.”

Zweden en Spanje

Advocaat Emiliano Litardo, die heeft meegeschreven aan het wetsvoorstel, zegt dat men zich op gelijkaardige Europese wetten gebaseerd heeft. “We zijn vertrokken van de zwakke punten in de wetten die in Zweden en Spanje zijn goedgekeurd. Die wetten vereisen een psychodiagnostisch onderzoek of de opinie van een bio-ethisch comité, en dat wijzen we af.”

De belangenorganisaties wilden een wet die transgenderisme uit de ziekte- en juridische sfeer haalde, zegt Litardo.

Tijdens de plenaire sessie woensdag verontschuldigde senator Nito Artaza van oppositiepartij Radicale Burgerunie zich bij de transgender-personen dat ze zo lang hadden moeten wachten op het einde van de discriminatie.