Argentijnse vrouwen leggen werk neer: ‘Als ons leven niets waard is, produceer dan zonder ons.’

Nieuws

Argentijnse vrouwen leggen werk neer: ‘Als ons leven niets waard is, produceer dan zonder ons.’

Argentijnse vrouwen leggen werk neer: ‘Als ons leven niets waard is, produceer dan zonder ons.’
Argentijnse vrouwen leggen werk neer: ‘Als ons leven niets waard is, produceer dan zonder ons.’

19 oktober 2016

‘Als ons leven niets waard is, produceer dan zonder ons.’ Onder deze strijdkreet leggen Argentijnse vrouwen vandaag het werk neer. Het Zuid-Amerikaanse land is verontwaardigd over de meest recente en heel brutale ‘femicidio’, of vrouwenmoord, en reageert.

De organisatie #NiUnaMenos (#NietEenMinder) ontstond in 2015 in Argentinië uit een groep activisten, journalisten en artiesten als een collectieve campagne tegen vrouwengeweld. Meer specifiek tegen femicidio, vrouwenmoord.

Link

Lees meer over genderongelijkheid en de #NietEenMinder-beweging in Latijns-Amerika

Vandaag, op woensdag 19 oktober, organiseert #NietEenMinder samen met vijftig andere organisaties en individuele burgers de Nationale Staking van de Vrouw. Tussen 12:00 en 13:00 leggen vrouwen in heel Argentinië het werk neer met een ruidazo, of groot lawaai. En digitale stilte.

In de namiddag vinden er in de steden optochten plaats. Net als bij het protest van vrouwen in Polen tegen het strafbaar maken van abortus in het zwart gekleed.

© Leandro Fernández / Sin Retorno

‘We vragen rechtvaardigheid voor onze doden, en voor wij die leven. Want we willen ons levend en vrij. We weerstaan en vechten tegen het patriarchaat, tegen hun moorden en bevelen.’

© Leandro Fernández / Sin Retorno​

Anderhalve week geleden kwamen tijdens de 31e Nationale Samenkomst van Vrouwen meer dan zeventigduizend mensen samen in Rosario, Argentinië. In hetzelfde weekend dat de slotmanifestatie tegen gendergeweld repressie ondervond van de politie, werd weer een meisje vermoord.

Lucía Pérez uit Mar del Plata was zestien jaar en werd op 8 oktober gedrogeerd, verkracht, gefolterd en vermoord.

En de cijfers

Bij een gebrek aan officiële cijfers halen de meeste Argentijnse media hun cijfers van de ngo Casa del Encuentro. Het aantal femicidios steeg volgens een studie van de ngo van 208 gevallen in 2008 naar 286 in 2015.

De roep om #NietEenMinder werd zo de aanklacht: ‘We zeiden Niet Een Minder en het werden er veel meer.’

© Leandro Fernández / Sin Retorno

‘We Willen ze in leven.’ Protest op 28 de septiembre dit jaar tijdens een mars tegen gendergeweld na drie vrouwenmoorden in drie dagen in Mendoza, Argentina

© Leandro Fernández / Sin Retorno

Sinds 2015 houdt het Hooggerechtshof van Argentinië een Nationale Register van Vrouwenmoorden bij. Dit is de enige beschikbare officiële bron.

In 2015 vonden er volgens de studie 235 femicidios plaats. Meer dan tweehonderd kinderen hebben geen moeder meer.

Ten minste 20 procent van de slachtoffers had eerder al een aanklacht ingediend voor gendergeweld.

Maar liefst 58 procent van de moorden werden gepleegd door de vriend, ex-vriend of echtgenoot van de vrouw.

© Leandro Fernández / Sin Retorno

‘Niet Een Minder.’ Verontwaardiging op 28 de septiembre dit jaar tijdens een mars tegen gendergeweld na drie vrouwenmoorden in drie dagen in Mendoza, Argentina

© Leandro Fernández / Sin Retorno

Actie van sociale media naar de straat

Het idee van een nationale staking werd initieel genoemd op Facebook. Honderden vrouwen kwamen vervolgens samen in het hoofdkwartier van de Confederatie van Arbeiders van de Populaire Economie (CTEP) in Buenos Aires om het idee van de staking te bespreken.

#NiUnaMenos

Hashtags schieten in het rond - en te kort - om te beschrijven wat Argentijnse vrouwen voelen in hun strijd voor hun rechten en tegen geweld. De situatie is er een van #FeminicidioEmergenciaNacional (#VrouwenmoordNationaleNoodsituatie). Daarom organiseren vrouwen vandaag een #ParodeMujeres (#StakingvanVrouwen): #NosotrasParamos (#WijStaken) op #MiercolesNegro (#ZwarteWoensdag).

Deze vrouwen weten wat ze waard zijn: #SinNosotrasNoHayPais (#ZonderOnsBestaatHetLandNiet).

De oproep voor de staking benadrukt: ‘Achter de stijging van het geweld zit ook een economisch patroon.’

Andere hashtags die al maandenlang verschijnen zoals #VivasNosQueremos (#WeZienOnsGraagInLeven) blijven trending.

De digitale gemeenschap en de rake hashtags vinden hun weerklank: Afgelopen dagen sloten nieuwe organisaties, vakbonden en individuele vrouwen zich aan bij de actiedag.

Vrouwenorganisaties in Chili, Mexico, Guatemala en Peru lieten via de Facebook-pagina van NiUnaMenos weten dat ze mee zullen protesteren. Zoals de groep van NiUnaMenos in Argentinië schrijft: ‘Vrouwen in Latijns-Amerika verenigen zich.’

© Leandro Fernández / Sin Retorno

‘Wij zijn de schreeuw die geen stem meer hebben.’ Protest op 28 de septiembre dit jaar tijdens een mars tegen gendergeweld na drie vrouwenmoorden in drie dagen in Mendoza, Argentina

© Leandro Fernández / Sin Retorno

Brieven aan Lucia

Op het internet verschijnen brieven aan Lucía Pérez. Met genegenheid beloven vrouwen het voor haar op te nemen, en voor alle andere vrouwen.

De hashtag #TodasSomosEllas (#WeZijnHaarAllemaal) stelt voor de vrouwen achter de cijfers zichtbaarheid te geven door in het eigen profiel foto, naam en leeftijd van één van de slachtoffers van gendergeweld op te nemen.

© Leandro Fernández / Sin Retorno

Protestmars op 28 de septiembre dit jaar tijdens een mars tegen gendergeweld na drie vrouwenmoorden in drie dagen in Mendoza, Argentina

© Leandro Fernández / Sin Retorno

De verhalen van femicidio zijn niet meer bij te houden. Afgelopen week overleden in zesendertig uur zes vrouwen in Argentinië door gendergeweld. Tijdens het schrijven van dit artikel overleed Natalia Vilca in Jujuy, in noordwest Argentinië, aan haar verwondingen na een ruzie met haar partner.

De Staking van de Vrouw vindt vandaag plaats in Argentinië, een land met een geschiedenis van straatprotest. In Latijns-Amerika, een continent waar de NietEenMinder-beweging twee jaar geleden een zaadje van protest tegen gendergeweld plantte.

Dat zaadje vindt vruchtbare grond in de verontwaardiging die het geweld tegen vrouwen oproept, en in een tijd waarin een idee op sociale media duizenden mensen kan mobiliseren.

Argentijnse vrouwen leggen vandaag het werk neer, voor Lucía en de anderen, in een verlangen dat op een dag #GeenGeweldTegenVrouwen geen utopie meer is.