Argentinië bouwt grote steenkoolcentrale

Nieuws

Argentinië bouwt grote steenkoolcentrale

Marcela Valente

11 mei 2010

Argentinië bouwt een grote steenkoolcentrale in het zuiden van het land. Milieuorganisaties zeggen dat het land aanbevelingen voor duurzame energie in de wind slaat. Ze wijzen erop dat steenkool een van de meest vervuilende brandstoffen is.

De centrale, naast de rivier Turbio in de zuidelijke provincie Santa Cruz, moet 250 megawatt produceren. Daarvoor is 5400 ton steenkool per dag nodig, goed voor 1,6 miljoen ton afval per jaar.
Milieuorganisaties klagen aan dat de centrale massa’s CO2 en ook zwaveldioxide en stikstofoxides zal uitstoten en dat er geen duidelijke oplossing is voor het afval. De asresten zullen bovendien vervuild zijn met onder meer arsenicum en kwik.
“Om alles nog erger te maken is deze elektriciteitscentrale slechts de eerste stap in een plan om op grote schaal steenkool te gaan gebruiken als energiebron”, zegt Juan Carlos Villalonga, hoofd van Greenpeace-Argentinië.
Nu komt 0,5 procent van de Argentijnse stroom van elektriciteit. Tegen 2025 wil het ministerie van Energie daar 4 procent van maken, door meer steenkoolcentrales te bouwen met een totale capaciteit van 3000 megawatt.
Argentinië hangt sterk af van fossiele brandstoffen: 52 procent komt van aardgas, 37 procent van olie en 0,5 procent van steenkool. De rest komt van waterkrachtcentrales (4,3 procent), kernenergie (2,7 procent) en hout, bagasse (afval van suikerriet) en andere groene energiebronnen. Volgens de wet moet het aandeel van hernieuwbare energie tegen 2016 naar 8 procent klimmen.