Argentinië noemt claims hefboomfondsen "afpersing"

Argentinië zoekt naar een manier om een nieuwe financiële crisis af te wenden, nu Amerikaanse hefboomfondsen volledige afbetaling van oude schulden mogen eisen. De Argentijnse president Cristina Fernández noemde het besluit van het Amerikaanse hooggerechtshof gisteren “afpersing.”

  • CC Bernardo Londoy De Argentijnse presidente Cristina Fernández CC Bernardo Londoy

Het hooggerechtshof wees een beroep van Argentinië af en hield daarmee het besluit van lagere rechter in stand. Die besliste dat Argentinië 1,5 miljard dollar moet betalen aan enkele zogenoemde ‘aasgierfondsen’ in de VS, fondsen die tijdens een financiële crisis of faillissement van een land schuldpapier ver onder de nominale waarde opkomen en vervolgens via de rechter volledige afbetaling eisen.

Argentinië, dat in 2001 failliet ging, dreigt nu opnieuw niet aan zijn betalingsverplichtingen te kunnen voldoen, terwijl het een van de landen in de wereld is die het hardst gewerkt heeft om uit de schulden te komen.

Het besluit van de rechter in het voordeel van het fonds NML Capital, betekent dat Argentinië bijna direct 1,5 miljard dollar moet betalen aan obligatiehouders. Dat bedrag is inclusief rente en boetes. Maar het betekent ook dat andere speculatieve obligatiehouders nu zo’n 16 miljard dollar aan niet-afbetaalde schulden kunnen opeisen.

Dat bedrag is echter “slechts een equivalent van 3 procent van het Argentijnse bruto nationaal product”, zegt econoom Ramiro Castiñeira van Econométrica Consultancy. Het zou volgens hem raar zijn als Argentinië vanwege dat bedrag failliet gaat, terwijl het een van de landen is die zijn schulden sterk heeft teruggedrongen in de afgelopen jaren.

Zo moet Brazilië dit jaar een rentebedrag betalen dat een equivalent is van 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), bovenop aflossingen die oplopen tot meer dan 12 procent van het bbp, zegt hij. Het probleem is vooral dat Argentinië geen 16 miljard dollar contant heeft.

Afpersing

De Argentijnse president Cristina Fernández, die het besluit van de Amerikaanse rechter gisteren ‘afpersing’ noemde, zei dat haar land in ieder geval betalingen zal blijven doen aan schuldeisers die hebben ingestemd met een schikking. Toen Argentinië in 2001 zijn schulden niet meer kon afbetalen, was de schuld opgelopen tot 160 procent van het bnp. Het land kwam tot een herstructurering van de schulden waarmee 92,4 procent van de obligatiehouders instemde en loste in 2005 en 2010 de nog resterende schulden aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank af.

In mei sloot Argentinië een overeenkomst met de Club van Parijs over achterstallige betalingen. En eerder dit jaar werd met het Spaanse oliebedrijf Repsol overeenstemming bereikt over compensatie voor de (her)nationalisatie in 2012 van dochteronderneming YPF.

Het besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof kan alles wat tot nu toe bereikt is, in gevaar brengen. De uitspraak verbiedt banken in New York om betalingen te doen aan schuldeisers die hebben ingestemd met herstructurering van de schulden, totdat het hefboomfonds NML Capital betaald is. Op 30 juni moet Buenos Aires al 532 miljoen dollar betalen voor obligaties die zijn uitgegeven onder buitenlandse wetgeving.

Hoewel de reactie van Fernández op de het rechtbankbesluit voor tweeërlei uitleg vatbaar is, zegt econoom Leonardo Stanley van het Centro de Estudios de Estado y Sociedad (CEDES) een zekere bereidheid om te betalen te proeven bij de president. Dat betekent volgens hem dat er onderhandelingen moeten beginnen met de schuldeisers die herstructurering geweigerd hebben.

“Net zoals onlangs afspraken zijn gemaakt met Repsol en de Club van Parijs, moet de regering nu in gesprek en onderhandelingen met Paul Singer”, zegt Stanley. NML Capital is onderdeel van Singers hefboomfonds Elliott Management. Fernández wees er gisteren op dat het besluit van de rechter consequenties heeft voor het wereldwijde financiële systeem. “Het keurt op wereldwijde schaal een business model goed dat, als het in stand blijft, zal leiden tot ongekende tragedies.”

Eric LeCompte, directeur van de religieuze anti-armoedeorganisatie Jubilee USA, wees er eerder al op dat de rechterlijke uitspraak grote gevolgen kan hebben voor landen die diep in de schulden zitten. Deze hefboomfondsen hebben volgens hem nu een juridisch instrument in handen “om deze landen op de knieën te dwingen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift