Argentinië wapent tieners tegen huiselijk geweld

Nieuws

Argentinië wapent tieners tegen huiselijk geweld

Marcela Valente

05 mei 2011

In het district Tigre, in de buurt van de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, probeert een preventieprogramma tieners te wapenen tegen huiselijk geweld. In Argentinië werden vorig jaar alleen al minstens 260 vrouwen gedood in dit soort geweld, de meeste door hun partner of ex-partner.

In het district Tigre, waar 340.000 mensen wonen, heeft de overheid al enkele jaren bijzondere aandacht voor gendergeweld. In 1996 werd daar een zeventienjarig meisje gedood door haar vriend, die haar 113 messteken toebracht. De bevolking reageerde geschokt.

De overheid richtte instellingen op om het probleem aan te pakken, onder meer een apart politiecommissariaat voor vrouwen en een parketafdeling die klachten over gendergeweld behandelt. Nu ligt de klemtoon vooral op preventie bij adolescenten.

Een speciaal preventieprogramma wil de tieners alert maken voor geweld. “De doelstelling is adolescenten te sensibiliseren, zowel jongens als meisjes, via de manier waarop beide geslachten worden voorgesteld, en ook gezonde affectieve relaties te stimuleren”, zegt Laura Ferreira, technisch coördinator van het programma.

In alle middelbare scholen van het district werden workshops gegevens om de stereotiepe beeldvorming van de andere sekse te counteren.

Mannelijk en sterk

Deskundigen deden ook onderzoek in de middelbare scholen. De resultaten zijn nu in een rapport gepubliceerd.

Chronisch geweld duikt al op in het begin van een relatie. Daarom “moet er niet alleen bij volwassen vrouwen aan geweldpreventie worden gedaan maar ook in alle leeftijdsgroepen, zowel bij mannen als bij vrouwen”, stelt de studie. Om die reden verdienen adolescenten bijzondere aandacht “omdat ze een kwetsbare leeftijd hebben en omdat in die fase de liefdesrelaties beginnen.”

Wanneer een meisje wordt opgevoed om “zwak” te zijn en een jongen om “mannelijk en sterk” te zijn, wordt de basis gelegd voor een asymmetrische machtsverhouding in de relatie. Dat kan geweld in de hand werken, stellen de deskundigen.

Een op voor vier Argentijnse vrouwen

In Argentinië is een op vier vrouwen slachtoffer van de een of andere vorm van geweld. In 2010 alleen al werden minstens 260 vrouwen gedood als gevolg van gendergeweld, de grote meerderheid door hun partner of ex-partner.

“De leeftijd van de slachtoffers ligt tussen 19 en 50 jaar”, stelt het onderzoek. “Dat doet ons veronderstellen dat geweld in het kader van affectieve relaties vroeg begint en dat de gevolgen daarvan dodelijk kunnen zijn.”

Het bureau voor huiselijk geweld bij het Argentijnse hooggerechtshof kreeg in januari dit jaar 657 klachten over huiselijk geweld binnen. In 78 procent van de gevallen was een vrouw het slachtoffer.

“In de provincie Buenos Aires wordt om de twee dagen een vrouw vermoord”, stelt het onderzoek in Tigre, dat in die provincie ligt. In het district loopt een vrouw meer risico door haar partner of ex-partner te worden vermoord dan om te komen bij een verkeersongeval over overval.