Argentinië zet duidelijke waarschuwing op sigaretten

Nieuws

Argentinië zet duidelijke waarschuwing op sigaretten

Marcela Valente

12 juni 2012

Steeds meer Latijns-Amerikaanse landen verplichten tabaksproducenten om op hun sigarettenpakjes te waarschuwen voor de gevaren van roken. Sinds deze maand is Argentinië daar ook bij.

Het land behoort tot de zes Latijns-Amerikaanse en Caraïbische landen die de Framework Convention on Tobacco Control van de Wereldgezondheidsorganisatie nog niet geratificeerd hebben.

Een nationale wet van vorig jaar biedt wel een houvast voor rookpreventie: voortaan moeten sigarettenpakjes aan de ene kant een grote waarschuwing en aan de andere kant een choquerende foto bevatten. Het ministerie van Volksgezondheid laat ook op de zijkant van de pakjes een telefoonnummer afdrukken waar mensen gratis advies kunnen krijgen om te stoppen met roken.

Sinds 1986 staat er op de Argentijnse pakjes al in het klein “Roken is schadelijk voor de gezondheid”. Voortaan zullen de boodschappen specifiek zijn, zoals “Roken veroorzaakt kanker”, “Roken is verslavend” of “Vrouwen die roken brengen hun baby onherstelbare schade toe”.

Grote impact

“Deze waarschuwingen, samen met rookvrije zones en een verbod op tabaksreclame, zijn maatregelen met een grote impact”, verklaart dokter Marita Pizarro. Ze is de nationale coördinator van de Rookvrije Alliantie van Argentinië. Volgens deze koepelorganisatie sterft er in het Zuid-Amerikaanse land elke 12 minuten iemand aan de gevolgen van roken.

De nieuwe wet ligt momenteel voor in de 23 provincies. In de helft ervan werd ze volledig aangenomen, terwijl de andere provincies nog aanpassingen doen. Maar de Argentijnse hoofdstad en tien provincies hebben al rookvrije zones ingesteld en het roken in afgesloten publieke plaatsen verboden.

Sterker nog, de sigarettenpakjes met de nieuwe waarschuwingen zullen over het hele land verplicht zijn. “Iemand die twintig sigaretten op een dag rookt, zal twintig keer lezen hoe schadelijk roken is, en analfabeten zullen dezelfde boodschap van de foto’s afleiden”, hoopt Pizarro.

Uruguay

Brazilië was tien jaar geleden het eerste Latijns-Amerikaanse land dat foto’s op sigarettenpakjes verplicht maakte. Negen andere landen volgden: Bolivia, Chili, Colombia, Honduras, Mexico, Panama, Peru, Uruguay en Venezuela.

In Uruguay moet zelfs 80 procent van elke zijde bedrukt zijn met de waarschuwing en foto. De wet kwam er onder de regering van de gewezen president Tabaré Vázquez (2005-2010), een befaamde oncoloog.

Volgens Pizarro wees een recente studie in Brazilië uit dat 76 procent van de mensen het gebruik van grafische beelden op pakjes een goed idee vindt, en dat 67 procent van de rokers verklaart dat ze wilden stoppen nadat de waarschuwingen met foto’s waren ingevoerd. De peiling gaf ook aan dat de helft van de respondenten van gedacht was veranderd over de schade die roken aan hun gezondheid kan toebrengen.