‘Globale Zuiden is de dupe geworden van deze pandemie’

Arme landen tellen vier keer meer coronadoden dan de rijke

Pixabay

Oxfam: ‘Het nieuws dat we stilaan het post-coronatijdperk ingaan, gaat voorbij aan het feit dat er nog steeds doden vallen onder mensen die nog altijd niet gevaccineerd zijn.’

Rijke landen zoals de Verenigde Staten, Italië of België hebben door COVID-19 heel wat coronaslachtoffers te betreuren. Maar de dodentol in arme landen is maar liefst vier keer hoger, stelt een nieuw rapport van Oxfam.

Het ziet ernaar uit dat de coronamaatregelen in verschillende landen stilaan gelost kunnen worden en we het ergste achter de rug hebben. Op zo’n moment kunnen we ons ook wagen aan conclusies en wat betreft de dodentol zijn die niet fraai: COVID maakte wereldwijd veel slachtoffers, maar in vergelijking met rijke landen, vielen er in arme landen vier keer meer slachtoffers. Dat stelt het rapport Pandemic of Greed, van Oxfam en People’s Vaccine Alliance.

Coronamoeheid

Omdat er in arme landen weinig werd getest en de rapportage van zieken en overledenen niet zoals bij ons is verlopen, zijn de cijfers een schatting op basis van wetenschappelijke modellen. Die stellen dat er een oversterfte is van 19,6 miljoen mensen, drie keer meer dan het officiële cijfer.

‘Terwijl miljarden mensen nog steeds geen toegang hebben tot vaccins, hebben sommigen het lef om te beweren dat de pandemie voorbij is.’

Op basis van deze analyse berekende Oxfam dat voor elke dode in een rijk land, er minstens vier slachtoffers vielen in de armste landen.

‘Na twee jaar willen we allemaal dat de pandemie voorbij is, maar politici in rijke landen buiten deze coronamoeheid uit om niet bezig te moeten zijn met de verwoestende impact die COVID-19 nog steeds heeft’, zegt Anna Marriott, gezondheidsexpert bij Oxfam. ‘Terwijl ongelooflijk efficiënte vaccins hoop hebben gegeven, bleken de rijke landen de uitrol van de vaccins gepaard te laten gaan met nationalisme, hebzucht en eigenbelang. Het nieuws dat we stilaan het post-coronatijdperk ingaan, gaat voorbij aan het feit dat er nog steeds doden vallen onder mensen die nog altijd niet gevaccineerd zijn.’

Omikron

Oxfam berekende ook dat er sinds de opkomst van de Omikronvariant, drie maanden geleden, drie miljoen doden zijn gevallen. Dit wijst erop dat deze variant milder is dan zijn voorgangers die wereldwijd veel zwaarder hebben uitgehaald, met name bij niet-gevaccineerde mensen. Sommige schattingen stellen dat tegen einde maart 2022 meer dan de helft van de wereldbevolking een besmetting met het coronavirus zal hebben opgelopen. Ook al zullen de meeste gevallen slechts te maken krijgen met milde ziektesymptomen, op zo’n enorme hoeveelheid mensen zal het aantal dodelijke slachtoffers hoog blijven, zegt Oxfam.

‘Rijke landen en bedrijven hebben eigenbelang laten meespelen in hun reactie op COVID-19’, zegt Maaza Seyoum van People’s Vaccine Alliance. ‘Daardoor is het Globale Zuiden de dupe van deze pandemie geworden’, zegt ze. ‘Terwijl miljarden mensen nog steeds geen toegang hebben tot vaccins, hebben sommigen het lef om te beweren dat de pandemie voorbij is. Dat is een grove misvatting. De derde en vierde doses in rijke landen gaan voorbij aan de doden die vandaag nog elke dag vallen in lage-inkomenslanden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift