Armoede-expert Verenigde Naties waarschuwt voor de nefaste gevolgen van de wereldwijde inflatie

Olivier De Schutter: ‘Verhoog uitkeringen en lonen evenredig met inflatie of er zullen doden vallen’

CIDSE (CC BY 2.0)

De armoede-expert van de Verenigde Naties, Olivier De Schutter, roept overheden wereldwijd op om uitkeringen en lonen aan te passen aan de inflatie. Door de wereldwijde stijgende levensduurte kunnen veel mensen zich sommige basisbenodigdheden zelfs niet meer veroorloven.

‘Het is geen overdrijving om te stellen dat indien overheden de uitkeringen en lonen niet verhogen tot op het niveau van de inflatie, er levens zullen verloren gaan’, zegt Olivier De Schutter, speciaal VN-rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten.

Voedselprijzen

‘Of het nu in Europa is, waar de inflatie een recordhoogte van 10 procent heeft bereikt, of in Afrika ten zuiden van de Sahara, waar de voedselprijzen met bijna 24 procent zijn gestegen, de huishoudbudgetten over de hele wereld staan onder onhoudbare druk. Dat betekent dat nog meer mensen in armoede deze winter zullen verhongeren of bevriezen, tenzij er onmiddellijk actie wordt ondernomen om hun inkomen te verhogen’, waarschuwt de speciaal VN-rapporteur.

De Schutter is jurist en ook professor aan de Universiteit van Louvain-la-Neuve. Hij deed voorgaande uitspraken in een verklaring naar aanleiding van de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede op 17 oktober.

‘Net als met de coronapandemie zijn het de meest kwetsbaren die de tol betalen van gebeurtenissen op het wereldtoneel.’

VN-experts zoals de speciale rapporteurs handelen onafhankelijk. Ze spreken niet in naam van de internationale instelling, maar hebben een mandaat om - na grondig onderzoek - adviezen te geven aan de VN-Mensenrechtenraad.

‘Net als met de coronapandemie zijn het de meest kwetsbaren die de tol betalen van gebeurtenissen op het wereldtoneel. Gecombineerde crisissen zullen dit jaar alleen al naar verwachting een bijkomende 75 tot 95 miljoen mensen in de armoede dwingen’, aldus De Schutter.

Huizen isoleren

Volgens de Belgische armoede-expert moeten overheden in het noordelijk halfrond dringend campagnes op poten zetten om slecht geïsoleerde huizen te isoleren voor de winter ingaat.

‘Het isoleren van huizen om de bewoners warm en veilig te houden is geen raketwetenschap. Niet handelen op dit gebied is simpelweg te wijten aan een gebrek aan politieke wil. Dit zal niet alleen de energiefactuur van huishoudens met een laag inkomen naar beneden halen, maar ook de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderen.’

Verder moeten arme mensen meer betrokken worden bij het armoedebeleid, vindt De Schutter. ‘Al veel te lang heeft een slecht geïnformeerd armoedebeleid de behoeftigen totaal niet bereikt, waardoor armoede gewoon van de ene generatie op de andere overgaat. Nu beleidsmakers proberen huishoudens met een laag inkomen te beschermen tegen de huidige crisis, vraag ik hen een om een beroep te doen op de echte experts - mensen met een doorleefde ervaring in armoede’, zegt De Schutter.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.