Armoede treft latinokinderen in VS harder dan ooit

Nieuws

Armoede treft latinokinderen in VS harder dan ooit

11 oktober 2011

De aanhoudende crisis in de Verenigde Staten treft latinokinderen harder dan ooit, in verhouding zelfs harder dan blanke of zwarte kinderen. Dat blijkt uit cijfers van het Pew-onderzoekscentrum.

Als gevolg van de recessie van 2007 tot 2009 is de armoede flink toegenomen in de VS. Latinokinderen worden daarbij in verhouding harder getroffen. In absolute cijfers telden de VS vorig jaar 6,1 miljoen arme latinokinderen. Dat zijn er 1,6 miljoen meer dan in 2007, zeggen de auteurs van het Pew-rapport.

Daarmee is de latinobevolking goed voor ruim 37 procent van alle arme kinderen in de VS. Blanke kinderen vertegenwoordigen 30 procent, zwarte kinderen 26 procent van alle arme kinderen. Het is voor het eerst dat er in de VS meer latinokinderen in armoede leven dan blanke of zwarte. Vóór de recessie voerden blanke kinderen deze rangschikking aan.

Migranten

Pew verklaart dit record door het groeiende aantal latino’s in de VS, het hoge geboortecijfer en de toenemende economische problemen bij deze groep. De Amerikaanse bevolking telt nu 16 procent latino’s. Bij de kinderen zijn de latino’s al goed voor 23 procent van de bevolking.
Het gaat vaak om kinderen van migranten. Twee derde van arme latinokinderen heeft ouders die in het buitenland geboren zijn. De kinderen zelf zijn meestal in de VS geboren.

Bekijken we de etnische groepen apart, dan is de armoedegraad bij zwarte kinderen nog steeds het grootst: 39 procent van de zwarte kinderen leeft in armoede, bij latinokinderen is dat 35 procent, bij blanke kinderen 12 procent. Maar bij de latinokinderen is de armoedegraad sinds 2007 het snelst gestegen.

De werkloosheidsgraad bij latino’s bedraagt 11 procent, dat is 2 procentpunt hoger dan het landelijke gemiddelde. Van 2005 tot 2009 daalde het inkomen van de latinogezinnen sneller dan dat van zwarte of blanke gezinnen.