Artsen zonder Grenzen geeft 5 miljoen vrouwen het woord

Nieuws

Artsen zonder Grenzen geeft 5 miljoen vrouwen het woord

Ann De Ron

21 juni 2007

Woensdag spoelden duizenden flessen aan op het strand van Oostende met noodkreten van vrouwen uit crisisgebieden als Ivoorkust, Haïti, Liberia, Colombia en Darfour. Met de symbolische actie wil Artsen Zonder Grenzen er de aandacht op trekken dat vrouwen minder gemakkelijk toegang krijgen tot gezondheidszorg dan mannen.

De actie is tegelijk een hommage aan de kracht van vrouwen, omdat zij het vaak zijn die het gezin rechthouden.  De actie loopt ook op het internet (www.noodkreten.be) en op de zomerfestivals: daar kan je met een “kwaad gezicht” op de foto en zo je bijdrage leveren aan de fotoblog “angry faces”.
Elke minuut sterft ergens ter wereld een vrouw aan complicaties tijdens de zwangerschap of de bevalling, vooral in ontwikkelingslanden. In Niger loopt een vrouw tweehonderd keer meer kans om te sterven aan de gevolgen van een zwangerschap dan in België.
Artsen zonder Grenzen krijgt elk jaar vijf miljoen vrouwen op consultatie. Terreinmedewerkers merken op dat veel vrouwen pas een gezondheidscentrum opzoeken wanneer het te laat is. Het medische gevaar wordt niet op tijd erkend of de gemeenschap is te terughoudend om vrouwen naar een gezondheidscentrum te sturen. Vaak is het centrum moeilijk bereikbaar of is de juiste zorg of het juiste personeel niet voorhanden.
Daarnaast zijn vrouwen vaker het slachtoffer van seksueel geweld en raken ze steeds meer besmet met het aidsvirus. Omdat ze minder snel verzorgd worden, sterven ze er sneller aan. Vaak moeten ze voor hun echtgenoot verbergen dat ze seropositief zijn, uit vrees verstoten te worden. Maar hoe neem je dan aidsremmers die op welbepaalde tijdstippen moeten worden geslikt ?
Toch zijn het vaak de vrouwen die een gezin rechthouden: ze gaan op het veld gaan werken en zorgen voor de kinderen. Artsen Zonder Grenzen erkent hun belangrijke rol door ondervoede kinderen minder vaak in het ziekenhuis op te nemen maar ambulant te verzorgen. Dat werkt erg goed in Niger, en dat is in grote mate te danken aan de vrouwen.
Daarnaast zorgt AZG voor zwangerschapsbegeleiding en de opvang van vrouwen met fistels, slachtoffers van seksueel geweld en vrouwenbesnijdenis. De organisatie is ook van plan meer vrouwelijk personeel aan te werven en vrouwenklinieken op te richten.