Syrisch regime niet langer geïsoleerd

Assad opnieuw salonfähig? Syrische dictator uitgenodigd op VN-klimaattop in Dubai

sarahchats (CC BY-NC-ND 2.0)

Een propagandabord van de Syrische president Bashar al-Assad.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben de Syrische president Bashar al-Assad officieel uitgenodigd op de klimaatconferentie eind dit jaar in Dubai. Dat laat het Syrische staatspersagentschap SANA weten en wordt bevestigd door de VAE-ambassade in Damascus.

Volgens SANA ontving president Assad zondag de vice-ambassadeur van de VAE, die hem een officiële uitnodiging voor de volgende klimaattop overhandigde. In een tweet bevestigt de ambassade van de VAE in Damascus dat Assad persoonlijk werd uitgenodigd op vraag van Mohammed bin Zayed Al Nahyan, president van de VAE en emir van Abu Dhabi.

Sinds Assad in 2011 de burgerprotesten in zijn land bloedig neersloeg is hij een paria op het internationale toneel. Het zou de eerste keer zijn sinds de start van de daaropvolgende burgeroorlog dat hij een internationale top bijwoont.

De voorbije maanden hebben verschillende Arabische landen stappen gezet om de banden met Damascus aan te halen.

Gevreesd wordt dat zijn aanwezigheid voor diplomatieke spanningen tussen de duizenden wereldleiders, diplomaten en activisten zal zorgen die de internationale klimaatconferentie zullen bijwonen.

Banden aanhalen

De voorbije maanden hebben verschillende Arabische landen stappen gezet om de banden met Damascus aan te halen, een proces dat versneld werd door de verwoestende aardbeving begin februari in Turkije en Syrië. Zo heeft Saoedi-Arabië eerder deze maand haar ambassade in Damascus heropend, iets wat de VAE al in 2018 had gedaan.

Eerder deze maand raakte ook bekend dat Syrië opnieuw mag toetreden tot de Arabische Liga, een politiek-economisch samenwerkingsverband tussen 22 Arabische staten. Koeweit en Qatar weigeren voorlopig om de betrekkingen met Damascus te normaliseren.

Oliestaat VAE lag eerder al onder vuur als organisator van de COP28-klimaattop, omdat het de ceo van staatsoliebedrijf Adnoc als voorzitter van de internationale VN-klimaatconferentie selecteerde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.