"Atheïsten niet welkom in Polen"

De lancering van een atheïstische televisiezender en de “dag van het atheïsme” veroorzaken heel wat ophef in Polen. “Atheïsten die de christelijke traditie niet verder zetten, kunnen het land beter verlaten,” klinkt het.

  • CC BY-SA 2.0 www.polen-heute.de Parlementslid Krystyna Pawlowicz verklaarde dat alle Polen de katholieke waarden en tradities moeten verder zetten, ongeacht hun geloof. "Anders moeten ze maar naar Wit-Rusland verhuizen." CC BY-SA 2.0 www.polen-heute.de

Eind maart vierden de vrijzinnige humanisten in Polen hun eerste “dag van het atheïsme”. Het gebeuren viel samen met de lancering van Racjonalista.TV: een televisiezender die het atheïsme in Polen wil promoten. De zender wil het taboe op atheïsme doorbreken, een rationele levensstijl verdedigen en op de fouten van de katholieke kerk wijzen. Volgens Jacek Tibasz, voorzitter van de Poolse Rationalistische Vereniging en medeorganisator van de dag van het atheïsme, worden atheïsten in Polen nog vaak gedemoniseerd.

Hoogdagen voor katholieken

De heftige reacties die de atheïstische initiatieven uitlokken, lijken die laatste stelling te bevestigen. Niet alleen in de publieke opinie, maar ook in politieke kringen wordt heftig gereageerd. Krystyna Pawlowicz verklaarde dat alle Polen de katholieke waarden en tradities moeten verder zetten, ongeacht hun geloof. “Anders moeten ze maar naar Wit-Rusland verhuizen.” Pawlowicz is professor in de rechten en parlementslid voor PiS, de rechtse partij van voormalig president Lech Kaczynski.

De vijandige reacties op de atheïstische viering en televisiezender zijn misschien niet zo verwonderlijk. Polen is een van de meest katholieke landen van Europa. Bovendien zijn het momenteel hoogdagen voor Poolse katholieken. Op 2 april werd de dood van paus Johannes Paulus II herdacht en later deze maand wordt de voormalige paus ook nog heilig verklaard.

Blij met commotie

De vijandige uitval van Pawlowicz wordt ondertussen ook scherp veroordeeld. Ook door gematigdere katholieken. In atheïstische middens wordt met gemengde gevoelens gereageerd. Enerzijds staat volgens de atheïsten de vrijheid van religie en levensbeschouwing op het spel wanneer ze hun mening in Polen niet zouden mogen verkondigen. Anderzijds danken ze Pawlowicz om haar tirade, omdat ze zich geen betere reclame konden inbeelden.

De heftige reacties tonen aan dat atheïsme in Polen inderdaad nog steeds niet algemeen aanvaard is. “Katholieken als Pawlowicz zijn een schat, waarvoor alle atheïsten dankbaar moeten zijn”, reageerde Bogdan Huzar, een journalist en politiek commentator die de atheïstische beweging steunt, op zijn blog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift