Atlantisch Woud verliest tientallen vierkante kilometers

Nieuws

Atlantisch Woud verliest tientallen vierkante kilometers

Atlantisch Woud verliest tientallen vierkante kilometers
Atlantisch Woud verliest tientallen vierkante kilometers

07 juni 2012

Het Atlantisch Woud in Brazilië, dat de status van werelderfgoed en biosfeerreservaat heeft, is de voorbije twaalf maanden weer tientallen vierkante kilometers kwijtgespeeld. Van mei 2010 tot mei 2011 verloor het Atlantisch Woud 133 vierkante kilometer, zeggen de milieuorganisatie SOS Mata Atlântica en het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek.

De ontbossing vertraagt wel, want van 2008 tot 2010 bedroeg het verlies gemiddeld 155 vierkante kilometer per jaar. Maar toch blijft de situatie ernstig, zegt SOS Mata Atlântica.

Het Atlantische Woud bevat de restanten van een enorm uitgestrekt oerbos aan de Atlantische kust. Het gaat om “een uniek ecosysteem over een afstand van meer dan 3000 kilometer langs de kust”, zegt de Unesco. De biologische rijkdom van het gebied is uitzonderlijk, met alleen al 120 verschillende soorten zoogdieren, het grootste aantal in Brazilië. Heel wat soorten komen enkel daar voor.

Ontbossing

Net zoals het Amazonewoud staat het Atlantisch Woud onder zware druk. Door de ontbossing heeft het Atlantische Woud nog slechts 7,9 procent van zijn oorspronkelijke vegetatie.

De laatste twaalf maanden sloeg de ontbossing vooral toe in de deelstaat Minas Gerais en Bahia. De bossen werden er vervangen door eucalyptusplantages, blijkt uit satellietbeelden.

“Dat de ontbossing stabiel blijft, is niet goed”, zegt Marcia Hirota van SOS Mata Atlântica. “En de werkelijke situatie kan nog erger zijn want op sommige plaatsen was het bewolkt en juist daar is de ontbossing het grootst.”

Biosfeerreservaat

In 1993 gaf de Unesco een groot deel van het Atlantisch Woud de status van biosfeerreservaat. Daarmee gaf de VN-organisatie aan dat de zone een uitzonderlijke natuurlijke en culturele rijkdom heeft waarvoor inspanningen voor duurzame ontwikkeling nodig zijn. Er zijn momenteel 580 biosfeerreservaten.

In 1999 werd het Atlantisch Woud ook uitgeroepen tot werelderfgoed.Het bevindt zich ook voor een klein deel in Argentinië en Paraguay.