Attac bespioneerd

Nieuws

Attac bespioneerd

16 juni 2008

Een documentaire op de Zwitserse televisie heeft onthuld dat een Zwitserse afdeling van Attac minstens een jaar lang bespioneerd geweest is door veiligheidsbedrijf Securitas in opdracht van multinational Nestlé.

Een werkgroep van Attac in het Zwitserse kanton Vaud werkte aan een boek over Nestlé (Attac tegen het imperium Nestlé, 2004) en baseerde zich daarvoor op documenten die vrij beschikbaar waren. Doel van het boek was de werking en wereldwijde inplanting van Nestlé te bestuderen.
Met een valse identiteit is een agente van Securitas geïnfiltreerd in een werkgroep van Attac die werkte rond multinationals en daarna in een beperkte groep van zeven auteurs van het boek over Nestlé. Zo kreeg de agente directe toegang tot alle onderzoek, alle bronnen voor dit boek en de campagne volgend op de publicatie.
De agente van Securitas bracht bij Nestlé regelmatig verslag uit over deze vergaderingen. Volgens het onderzoek van het Zwitserse tv-programma ‘Temps Présent’ is de agente zelf minstens één keer samen met de verantwoordelijken van Securitas op de zetel van Nestlé geweest. Securitas heeft de politie van het kanton Vaud op de hoogte gehouden van de infiltratie en van de inlichtingen waarover zij beschikte. De politie van het kanton Vaud heeft de slachtoffers van deze spionagezaak niet verwittigd.
De auteurs van het boek hebben beslist om klacht neer te leggen tegen onbekenden.