Windmolens, zonnepanelen en Tesla-batterijen. Australië bouwt eerste hybride energiepark

In Australië begint de bouw van een hybride hernieuwbare-energiepark. Zon, wind en een batterij zullen samen stroom leveren aan het elektriciteitsnetwerk, een wereldprimeur.

Kevin White (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Het Kennedy Energy Park in de oostelijke deelstaat Queensland combineert 12 windmolens van het Deense Vesta met een resem zonnepanelen. De geproduceerde wind- en zonne-energie kan vervolgens worden opgeslagen in een grote lithiumbatterij van het Amerikaanse Tesla.

De drie bronnen samen leveren energie aan het Australische elektriciteitsnet, via één aansluitingspunt. Omdat de batterij de pieken en dalen in de productie opvangt, blijven de schommelingen in de levering beperkt.

Ideale combinatie

Het gaat om het eerste dergelijke energiepark wereldwijd.

Kennedy Energy Park komt bij het dorpje Hughenden, in landbouwgebied. De zon schijnt er vaak en ’s avonds begint het te waaien, een ideale combinatie, zegt Roger Price, directeur van Windlab, het bedrijf dat het park bouwt en zal beheren.

‘Windgeneratie kan in Queensland vooral in de late namiddag, avond en nacht’, zegt Price. ‘Dat is ideaal om daar dan grote hoeveelheden zonnegeneratie aan te koppelen. Dat vermindert de nood aan opslag en andere piekcapaciteit op het netwerk.’

Windlab heeft de financiering nu helemaal rond en kondigt aan de werken te zullen starten. De bouw zal een jaar duren. Eind volgend jaar moet Kennedy Energy Park volledig operationeel zijn.

Het zal dan jaarlijks 210.000 megawattuur elektriciteit produceren, genoeg om 35.000 gezinnen van stroom te voorzien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift