Weinig beterschap voor Australische boeren in zicht

Australië kan nog minstens drie maanden droogte verwachten

Rexness (CC BY-SA 2.0)

 

De volgende drie maanden beloven weinig beterschap voor de Australische boeren die al maanden gebukt gaan onder verwoestende droogte. Voorspellingen door het Australische Meteorologisch Bureau spreken van nog drie maanden aanhoudende droogte.

Australië kreunt al onder een van de heetste en droogste winters ooit in het land. Vooral boeren in het oosten van het land zijn erg zwaar getroffen.

Uit nieuwe vooruitzichten van de Australische meteorologische diensten blijkt dat er voorlopig geen verlossing komt. De neerslag in de lente zal in het grootste deel van Australië onder het gemiddelde blijven. In de zuidelijke staten New South Wales, Victoria en Western Australia is de kans op droogte zelfs meer dan 80 procent. Het belooft ook warmer dan gemiddeld te worden, met name in het noorden en westen van het land.

“Er is behoefte aan grote hoeveelheden regen om de huidige droogte te doorbreken”, zegt Andrew Watkins van het bureau. “Net zoals alle Australiërs hoopt iedereen hier bij het Meteorologisch Bureau dat wie getroffen is door de droogte snel regen krijgt. Maar jammer genoeg toont het vooruitzicht dat veel gebieden aankijken tegen een drogere en hetere lente dan gemiddeld.”

El Nino

De indicatoren voor El Niño, het klimaatfenomeen dat de droogte nog kan doen toenemen, staan voorlopig op neutraal. Maar het bureau blijft waakzaam, omdat de kans 50 procent blijft dat het fenomeen zich ontwikkelt. Bij een Niño warmt het zeewater van de Grote Oceaan op, met belangrijke gevolgen voor het weer in grote delen van de wereld.

Een aantal internationale modellen voorspelt ook kans op een ‘Indiase Niño’, een afwisselende opwarming en afkoeling van het water in de Indische Oceaan voor de kust van Indonesië. Ook dat fenomeen kan de droogte in Australië nog doen toenemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift