Australië stort 5 miljoen ton baggerafval bij Great Barrier Reef

Nieuws

Australië stort 5 miljoen ton baggerafval bij Great Barrier Reef

Australië stort 5 miljoen ton baggerafval bij Great Barrier Reef
Australië stort 5 miljoen ton baggerafval bij Great Barrier Reef

IPS

25 augustus 2014

Er zijn dringend meer inspanningen nodig om het iconische Great Barrier Reef te beschermen. Dat zegt een rapport van de Australische overheid. Toch geeft diezelfde overheid groen licht om er miljoenen tonnen baggerspecie te storten.

Het Great Barrier Reef is een van zeven grootste natuurwonderen ter wereld

‘Op alle niveaus, in het hele rif, regionaal en lokaal, moeten alle bedreigingen sterker teruggedrongen worden om de voorspelde achteruitgang te voorkomen.’ Dat stelt het nieuwe rapport van de Great Barrier Reef Marine Park Authority, de Australische overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de bescherming van het rif.

Toch keurde datzelfde agentschap onlangs het dumpen van vijf miljoen ton baggerspecie goed in de buurt van het rif. Wetenschappers en koraalrifexperts keurden dat wereldwijd af.

Wetenschappers waren tegen

Documenten die de Australische televisiezender ABC deze week kon inkijken, laten zien dat wetenschappers in de Park Authority tegen het dumpen waren.

‘Die beslissing moet een politieke beslissing geweest zijn’, zegt Charlie Veron, een prominent koraalrifexpert. ‘Het wordt hoegenaamd niet door wetenschap ondersteund. Ik was met stomheid geslagen toen ik het nieuws vernam.’ Veron is de voormalige hoofdwetenschapper van het Australische Institute of Marine Science.

Het Great Barrier Reef is een van zeven grootste natuurwonderen ter wereld. Vanuit de ruimte is het een verbazend mooie mozaïek van duizenden riffen, zeegrasbedden en eilanden over een lengte van 2300 kilometer voor de kust van Queensland. In 1981 riep de Unesco het Great Barrier Reef uit tot Werelderfgoed.

4000 ton per dag lekt weg

Meer dan de helft dood

Ondanks de bescherming is meer dan de helft van de koraal dood. Zonder ingrijpende maatregelen zal er tegen 2020 maar 5 tot 10 procent van de koraal overblijven, voorspelde een rapport in 2012.

In 2010 keurde de regering de bouw van vier grote gasinstallaties goed in de steenkoolhaven van Gladstone. Bij de baggerwerken werd 46 miljoen afval gedumpt in de haven en binnen de grenzen van het Great Barrier Reef Marine Park.

Het toxische baggermateriaal werd grotendeels ingedamd in de haven zelf maar de dijk begon snel gaten te vertonen. Nu lekt er 4000 ton per dag weg.

Dolfijnen en doejongs verdwenen

De impact is enorm, zegt Richard Leck van WWF-Australia. ‘Commerciële visserij is verdwenen, net zoals de dolfijnen en de doejongs.’ Doejongs zijn een soort zeekoeien. Lokale touroperators zeggen dat de kwaliteit en helderheid van het water aanzienlijk achteruit is gegaan.

Queensland is een belangrijke mijnbouwregio. Elk jaar exporteert het 156 miljoen ton, vooral naar Azië. Er zijn voorstellen om dat tegen 2020 op te trekken tot 1 miljard ton.

De Indiase Adani Group wil de grootste steenkoolmijn van Queensland bouwen, inclusief een nieuwe stad en een 350 kilometer lange spoorweg naar Port Abbot. Indiase en Chinese mijnbedrijven hebben naar schatting 20 miljard ton steenkoolreserves in het centrum van Queensland. Ook Australische mijnbedrijven hebben expansieplannen.

‘Er bestaat aanzienlijke wetenschappelijke literatuur die aantoont dat baggersediment mariene soorten kan verstikken en doden.’

Grootste steenkoolhaven

In december vorig jaar keurde milieuminister Greg Hunt het plan goed voor de bouw van een van ‘s werelds grootste steenkoolhavens in Port Abbot. Enkele maanden later, en ondanks de sterke tegenstand van zijn eigen wetenschappers, gaf de Park Authority groen licht voor het dumpen van vijf miljoen ton baggerspecie uit Port Abbot.

Hunt zegt dat het baggeren op een veilige manier kan.

Er bestaat aanzienlijke wetenschappelijke literatuur die aantoont dat baggersediment mariene soorten kan verstikken en doden, zegt Terry Hughes, directeur van het Centre of Excellence for Coral Reef Studies aan de James Cook-universiteit in Townsville. Het sediment vermindert ook het lichtniveau, veroorzaakt fysiologische stress, belemmert de groei en voortplanting, leidt tot verstopping van de kieuwen van de vis, en bevordert ziekten, zegt hij.

Fijne sedimenten kunnen zich in anderhalve maand tot 200 kilometer ver verspreiden in het water, stelt een recent gepubliceerde studie.

Het Great Barrier Reef wordt ook bedreigd door de stijgende zeespiegel en door de verzuring van de oceaan als het gevolg van de CO2-uitstoot. Hughes en andere wetenschappers roepen daarom op tot een volledig verbod op dumpen in of rond het rif.