Onderzoekers: een schone, groene en goedkope methode om PFAS uit het milieu te verwijderen

Helpt riet ons af van PFAS?

Harry Rose (CC BY 2.0)

Australische onderzoekers hebben ontdekt dat riet PFAS-niveaus in het water verlaagt. Ze spreken van een groene en goedkope methode, die bovendien makkelijk inzetbaar is in stedelijke omgevingen.

PFAS-stoffen zijn de laatste maanden niet meer uit het nieuws te slaan. Ze zijn alomtegenwoordig in kookpannen, waterdicht textiel en blusschuim, maar inmiddels ook berucht omdat ze schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid, vruchtbaarheid en ontwikkeling bij kinderen.

Bovendien blijven de stoffen zo lang in het milieu dat ze ook wel ‘forever chemicals’ genoemd worden. De moleculen zijn zo goed als onverwoestbaar en maken de sanering van gronden en water bijzonder moeilijk.

Helft minder vervuiling

Maar wetenschappers van de University of Western Australia hebben nu een veelbelovende methode ontdekt met behulp van lokale rietsoorten. Phragmites australis, ook wel “gewoon riet” genoemd, blijkt oude PFAS-verontreinigingen in het water met 42 tot 53 procent te verminderen.

De methode is tot nog toe enkel in experimentele omstandigheden getest.

De methode is tot nog toe enkel in experimentele omstandigheden getest. De onderzoekers willen in een volgende stap tests doen in echte waterlopen.

Groen en goedkoop

John Awad, ingenieur en hoofdauteur van de studie, is alvast enthousiast. Hij noemt het een schone, groene en goedkope methode om PFAS uit het milieu te verwijderen, die zich bovendien leent voor gebruik in en rond steden.

‘De drijvende rietbedden kunnen makkelijk worden geïnstalleerd in bestaande stedelijke infrastructuur, zoals reservoirs’, zegt Awad. ‘Ze zijn zeer flexibel en aanpasbaar aan lokale waterwegen.’

Omdat er geen pompen of toevoeging van chemicaliën nodig is, is het bovendien goedkoop. ‘Voeg inheemse planten toe aan de mix en we hebben een echt schone, groene en milieuvriendelijke methode om giftige PFAS-chemicaliën uit verontreinigd water te verwijderen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift