Azerbeidzjan arresteert onderzoeksjournaliste

In Azerbeidzjan is vrijdag onderzoeksjournaliste Khadija Ismajilova, een bekende criticus van het bewind, gearresteerd. Een ‘onverholen poging de vrije pers in Azerbeidzjan de mond te snoeren’, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.
 

  • © RFE Vrijdag besliste een rechtbank dat Ismajilova gearresteerd mocht worden in afwachting van de strafzaak. © RFE

Waarnemers menen dat de criminele aanklacht tegen Ismajilova, die ervan wordt beschuldigd een andere journalist te hebben aangezet tot een poging tot zelfdoding, politiek gemotiveerd zijn. Haar detentie zou passen in pogingen van de overheid om alle vormen van tegenspraak te smoren.

‘Dit is niets anders dan georkestreerde intimidatie’, zegt Dunja Mijatović, de OVSE-vertegenwoordiger voor Vrijheid van Media in een verklaring. Amnesty wijst erop dat de arrestatie komt na een reeks eerdere pogingen de journaliste het zwijgen op te leggen. “Ze is een van de laatst overgebleven onafhankelijke stemmen in het land’, zegt John Dalhuisen, programmadirecteur Centraal-Azië bij Amnesty International.

Facebook

Vrijdag besliste een rechtbank dat Ismajilova gearresteerd mocht worden in afwachting van de strafzaak. Dezelfde dag ging ook haar Facebookpagina op zwart. Vrienden en collega’s betwijfelen of de journaliste, die duizenden volgers had, dat zelf heeft gedaan.

Ismajilova liet zich in de dagen voor haar arrestatie meermalen zeer kritisch uit naar aanleiding van nieuwsberichten over president Ilham Alijev en en zijn stafchef Ramiz Mehdijev. Op 4 december schilderde Mehdijev de journaliste af als staatsvijand die samen zou werken met buitenlandse entiteiten die de regering willen ondermijnen. ‘Ze zet anti-Azerbeidzjaanse shows op, doet absurde beweringen, neemt een openlijke destructieve houding aan ten opzichte van bekende leden van de Azerbeidzjaanse gemeenschap en verspreidt beledigende leugens’, schreef Mehdijev in een verklaring. ‘Het is duidelijk dat dit soort gedrag haar beschermheren in het buitenland een plezier doet.’

Eurovisiesongfestival

De journaliste richtte zich bij haar onderzoekswerk al lange tijd op de regering-Alijev.

Ismajilova werkte in de de afgelopen jaren voornamelijk als freelance onderzoeksjournalist en radiopresentator voor media als Radio Free Europe/Radio Liberty en het Organized Crime and Corruption Reporting Project. Ze schreef ook af en toe voor EurasiaNet.org.

De journaliste richtte zich bij haar onderzoekswerk al lange tijd op de regering-Alijev. In 2012 documenteerde ze bijvoorbeeld verschillende corruptiegevallen rond bouwprojecten voor het Eurovisiesongfestival in Bakoe, waarbij topfunctionarissen van de overheid betrokken waren.

Vervolgens werd ze naar eigen zeggen gechanteerd met seksueel getinte foto’s en een seksvideo van haarzelf, die gepubliceerd zouden worden als ze niet stopte met haar werk. Ze koos er echter voor de bedreiging openbaar te maken, waarna de video inderdaad online verscheen.

De arrestatie van Ismajilova komt dan ook niet onverwacht. In februari zette ze al instructies voor haar volgers op haar Facebookpagina, voor het geval ze gearresteerd zou worden. Ze liet zich sceptisch uit over de inzet van internationale stille diplomatie en zei meer heil te zien in publieke actie van de diplomatieke gemeenschap in Bakoe.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift