Azerbeidzjan pakt critici opnieuw hard aan

De regering van Azerbeidzjan treedt opnieuw hard op tegen critici en onafhankelijke groepen. Dat constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een rapport van 20 oktober jongstleden. 

  • CC World Humanitarian Summit BY-ND 2.0 CC World Humanitarian Summit BY-ND 2.0

 

Het rapport beschrijft pogingen van de overheid om burgerorganisaties te ondermijnen. In 2016 deed de overheid dat volgens Human Rights Watch (HRW) met valse, politiek gemotiveerde aanklachten.

Dit jaar alleen werden minstens twintig activisten gearresteerd op grond van beschuldigingen die varieerden van drugsbezit tot illegale handelsactiviteiten. Advocaten die bereid zijn critici te verdedigen, krijgen te maken met vergelding of worden geroyeerd.

Fethullah Gülen

‘Toen begin dit jaar mensen vrijkwamen die ten onrechte vastzaten, hoopten we op een ommekeer in Azerbeidzjan’, zegt Giorgi Gogia, directeur voor de zuidelijke Kaukasus bij HRW en auteur van het rapport.

‘Dat optimisme verdwijnt echter snel, nu de regering critici meedogenloos vervolgt en probeert onafhankelijke groepen de mond te snoeren.’

De overheid arresteerde ook activisten op grond van mogelijke banden met de beweging van Fethullah Gülen, die volgens de Turkse overheid achter de recente, mislukte couppoging in dat land te zitten.

Ecomomische buitenkans

De Europese Unie en internationale financiële instituten hebben een zeldzame kans om aan te dringen op hervormingen op het gebied van mensenrechten.

Azerbeidzjan zoekt immers financiële partnerschappen om de economische neergang in het land tegen te gaan, constateert Human Rights Watch (HRW).

Het Oost-Europese land heeft het economisch zwaar als gevolg van de daling van de olieprijzen in 2015.

Azerbeidzjan is sterk afhankelijk van de export van olie. De regering zoekt nu aanvullende financiering bij de Wereldbank en andere instituten om de olie-industrie te ondersteunen.

Daarnaast staat de Europese Unie op het punt onderhandelingen met Azerbeidzjan te beginnen over het verbeteren en uitbreiden van bestaande politieke en economische banden.

HRW sprak voor het rapport met meer dan negentig mensenrechtenactivisten, leiders van onafhankelijke organisaties, journalisten, advocaten en activisten van politieke partijen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.