Aziatische landen pakken Birma aan met fluwelen handschoenen

Nieuws

Aziatische landen pakken Birma aan met fluwelen handschoenen

Larry Jagan

11 april 2010

Zuidoost-Aziatische leiders waren mild over Birma tijdens de deze week afgesloten jaarlijkse top. Een subtiele aanpak is in hun ogen de beste manier om toe te werken naar de verkiezingen later dit jaar in het land.

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen (ASEAN) neemt deze positie in ondanks internationale zorgen over de verkiezingen die worden geboycot door de belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD).
“Stille diplomatie werkt veel beter”, zei de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Marty Natalegawa. “Privé kunnen we eerlijker en krachtiger zijn, zonder dat ze zich onder druk gezet voelen.”
In het verleden beklaagde het Birmese regime zich over de ‘megafoondiplomatie’ van Thailand. Daarbij ging het vooral om pogingen van de voormalige Thaise minister van Buitenlandse Zaken, Surakiart Sathirathai, om politieke verandering in Birma (Myanmar) te bevorderen tijdens het bewind van de voormalige premier Khin Nyunt.
Nadat Khun Nyunt werd afgezet in oktober 2004, toonde de regering zich bijzonder afkering van het openlijk bediscussiëren van politieke ontwikkelingen, zelfs met Aziatische bondgenoten.

Blamage

Diverse ASEAN-landen - in het bijzonder Indonesië, Singapore en Thailand - zijn echter wel van plan om druk uit te oefenen op Birma, op zijn minst in stilte. Ze willen niet dat de verkiezingen een blamage worden voor ASEAN, dat de Birmese junta continu verdedigt.
“We zullen de regering van Myanmar blijven herinneren aan haar belofte om internationaal acceptabele verkiezingen te houden”, zei Natalegawa.
De Birmese verkiezingen worden naar verwachting gehouden in oktober of november, maar de datum is nog niet officieel aangekondigd.
In een verklaring erkende de ASEAN-landen aan het einde van de top het belang van nationale verzoening en vrije verkiezingen in Myanmar. “De verkiezingen moeten vrij en democratisch zijn, met deelname van alle betrokken partijen, en leiden tot werkelijke nationale verzoening”, zei de Vietnamese premier Nguyen Tan Dung, voorzitter van de top, tijdens de afsluitende persconferentie.