Aziatische leiders schieten tijgers te hulp

Nieuws

Aziatische leiders schieten tijgers te hulp

Marwaan Macan-Markar

22 januari 2010

Wereldwijd leven er nauwelijks nog 3.200 tijgers. In september vindt daarom een tijgertop plaats in het Russische Vladivostok met regeringsleiders van de dertien Aziatische landen waar de tijger nog voorkomt. De top wordt voorgezeten door premier Vladimir Poetin en Wereldbankvoorzitter Robert Zoellick. De rol van de Wereldbank is opvallend en krijgt ook kritiek.

Volgende week komen een reeks Aziatische ministers bijeen in Thailand om de top van september voor te bereiden.  Ook de Wereldbank stuurt topmedewerkers.

“We zien hier de macht van de Wereldbank om regeringen samen te brengen door haar eigen engagement”, zegt Mike Baltzer, die het tijgerinitiatief van het Wereldnatuurfonds (WWF) leidt.  De Wereldbank begaf zich in tijgergebied in juni 2008, toen het Global Tiger Initiative werd gelanceerd, een wereldwijde poging om de tijgers voor de uitsterving te behoeden. Vorige zomer riep de Wereldbank regeringen, ngo’s, wetenschappers en de privésector op om mee te werken aan het initiatief. Dat lokte positieve reacties uit bij milieuorganisaties.

Maar sommige milieuactivisten hebben kritiek op de rol van de Wereldbank. De instelling financierde megaprojecten in ontwikkelingslanden, zoals grote dammen, die schadelijk waren voor het milieu en de plaatselijke bevolking, zeggen ze. “De Wereldbank laat een spoor van vernielde ecosystemen achter in bijna elk groot project dat het financierde”, zegt Bittu Sahgal van Sanctuary Asia, een van de belangrijkste natuurtijdschriften in India. “De tijgers (in India) overleven vandaag net in die gebieden waar het geld van de Wereldbank op een afstand is gehouden”.