Het gevaar op overstromingen in deze steden neemt exponentieel toe door de klimaatverandering

Aziatische megasteden hebben het meest te vrezen van stijgende zeespiegel

airforcefe / flickr.com (CC BY 2.0)

Manilla is een van de steden die volgens het onderzoek van Nature grote risico’s loopt door het stijgende waterpeil.

De stijging van de zeespiegel zal deze eeuw disproportioneel grote gevolgen hebben voor Aziatische megasteden, zoals Bangkok, Manilla, Ho Chi Minh Stad en Calcutta. Door lokale omstandigheden kan het waterpeil er tot 30 procent hoger komen te liggen, stelt nieuw onderzoek in Nature.

De studie combineert de verwachte zeespiegelstijging met natuurlijke, lokale schommelingen in het zeepeil. Studies hebben immers aangetoond dat de zeespiegelstijging regionaal flink zal variëren, onder meer door verschuivingen in oceaanstromingen en natuurlijke fenomenen zoals El Niño.

Daaruit blijkt dat verschillende Aziatische megasteden tegen 2100 bijzonder grote risico’s lopen door het stijgende waterpeil: Bangkok, Ho Chi Minh Stad, Manilla, Rangoon, Madras en Calcutta.

Overstromingsgevaar

De lokale klimaatvariabiliteit kan de zeespiegelstijging op sommige locaties met 20 tot 30 procent aanzwengelen, waardoor extreme overstromingen exponentieel toenemen. 

In Manilla zouden er tegen het einde van deze eeuw 18 tot 96 keer meer overstromingen kunnen voorkomen door de klimaatverandering.

Voor de Filipijnse hoofdstad Manilla bijvoorbeeld wordt voorspeld dat kustoverstromingen tegen het einde van deze eeuw achttien keer vaker zullen voorkomen door de klimaatverandering. Maar uit de nieuwe studie blijkt dat ze in slechtste geval tot 96 keer vaker kunnen voorkomen, als de interne klimaatvariabiliteit wordt meegerekend. 

Ook langs de westkusten van de Verenigde Staten en Australië,  speelt die interne variabiliteit een belangrijke rol, net als voor eilandstaten in de Indische en Stille Oceaan.

Voorbereiden

De wetenschappers benadrukken wel dat de schattingen met aanzienlijke onzekerheden gepaard, door de complexe en onvoorspelbare interacties in het klimaatsysteem van de aarde. Maar het is tegelijk van groot belang dat de steden zich bewust zijn van de potentieel extreme zeespiegelstijging om zich ertegen te wapenen, zeggen de auteurs.

‘De interne klimaatvariabiliteit kan de zeespiegelstijging als gevolg van klimaatverandering aanzienlijk versterken of onderdrukken’, zegt klimatoloog Aixue Hu aan het Amerikaanse National Center for Atmospheric Research. ‘In het slechtste geval zou het gecombineerde effect van klimaatverandering en interne klimaatvariabiliteit ertoe kunnen leiden dat de lokale zeespiegel stijgt met meer dan 50 procent vergeleken met het gevolg van klimaatverandering alleen. Dat houdt een aanzienlijk risico in van ernstigere overstromingen voor megasteden aan de kust, en bedreigt miljoenen mensen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.