‘Vaccin verandert levens van gezinnen in heel Afrika’

Baanbrekend vaccin beschermt al miljoen kinderen in Afrika tegen malaria

© GHTC (bron: Youtube)

De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat het RTS,S-vaccin elk jaar het leven kan redden van veertig- tot tachtigduizend kinderen in Afrika, als het op grote schaal wordt toegediend.

Al meer dan een miljoen kinderen in Ghana, Kenia en Malawi hebben een of meer doses van ‘s werelds eerste malariavaccin gekregen. Dat vaccin kan jaarlijks tienduizenden levens redden, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie.

De vaccinatiecampagne volgt op de eerste succesvolle tests met de zogenaamde RTS,S-vaccins in Malawi in 2019. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat dit vaccin elk jaar het leven kan redden van veertig- tot tachtigduizend kinderen in Afrika, als het op grote schaal wordt toegediend.

‘In mijn prille carrière droomde ik als malaria-onderzoeker van de dag dat we een effectief vaccin zouden hebben tegen deze verwoestende ziekte’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Dit vaccin is niet alleen een wetenschappelijke doorbraak, het verandert ook de levens van gezinnen in heel Afrika. Het toont de kracht van wetenschap en innovatie voor de gezondheidszorg.’

Meer vaccins

Maar het is niet genoeg, zegt de WHO, want volgens het Wereld-malariarapport van 2021 is de strijd tegen de ziekte de afgelopen jaren vertraagd of tot stilstand gekomen, met name in de landen die het zwaarst zijn getroffen. 

‘Er blijft een dringende behoefte om meer en betere hulpmiddelen te ontwikkelen om levens te redden en vooruitgang te stimuleren op weg naar een malariavrije wereld’, zegt Ghebreyesus.

Die ontwikkeling is volop aan de gang. Zo werkt BioNTech, de fabrikant achter het Pfizer-BioNTech covid-vaccin, aan een malariavaccin met behulp van dezelfde mRNA-technologie.

Er wordt ook gewerkt aan nieuwe geneesmiddelen om de ziekte te behandelen, en de WHO evalueert nieuwe manieren om de muggen te bestrijden die de ziekte verspreiden, zoals nieuwe soorten muskietennetten, genetische bestrijding en speciaal aas om de muggen aan te trekken en te doden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.