Baby neemt antistoffen tegen malaria over van moeder

Een baby blijkt de antistoffen tegen de malariaparasiet van de moeder over te nemen. Dat opent perspectieven voor een betere bescherming van kinderen tegen malaria.

US Army Africa (CC BY 2.0)

 

Wanneer een zwangere vrouw antistoffen heeft aangemaakt tegen de Plasmodium falciparum, de dodelijkste malariaparasiet, dan geeft ze die via haar bloed aan de placenta en de foetus door.

Wanneer het kind geboren wordt, is het zo meteen beschermd tegen malaria.

Betere bescherming

De ontdekking, die onderzoekers van de Universiteit van Maryland (VS) beschrijven in het vakblad Clinical and Vaccine Immunology, opent perspectieven voor een betere bescherming van pasgeborenen tegen malaria.

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder jonge kinderen.

Door een zwangere vrouw tegen malaria te vaccineren, zou men meteen ook de foetus beschermen tegen de ziekte.

Vaccin getest

De onderzoekers namen in Malawi bloedstalen bij 33 pas bevallen moeders. Ook het navelstrengbloed van de baby’s werd onderzocht. Zo stelden ze vast dat de pasgeborenen de antistoffen tegen de malariaparasiet hadden meegekregen.

Volgens de jongste cijfers waren er 212 miljoen malariagevallen in 2015, de meeste in Afrika. Er stierven toen 429.000 mensen aan de ziekte, een daling met 62 procent sinds 2000.

Moeders vaccineren tijdens de zwangerschap ‘kan een zeer effectieve strategie zijn om baby’s tegen malaria te beschermen’, zegt Miriam Laufer, directeur van de malaria-afdeling van de Universiteit van Maryland. ‘Dat is van cruciaal belang, want jonge kinderen lopen het meeste risico om te sterven door infectieziekten als malaria.’

Volgend jaar start de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met een test van RTS,S, het eerste vaccin tegen malaria, in drie Afrikaanse landen.

Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen.

De Wereldgezondheidsorganisatie wil malaria in de hele wereld tegen 2030 uitgebannen hebben. Wereldwijd gaat het aantal gevallen gestaag achteruit.

Volgens de jongste cijfers waren er 212 miljoen malariagevallen in 2015, de meeste in Afrika. Er stierven toen 429.000 mensen aan de ziekte, een daling met 62 procent sinds 2000.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift