Bacteriën liften mee met El Niño naar andere continenten

Nieuws

Bacteriën liften mee met El Niño naar andere continenten

Bacteriën liften mee met El Niño naar andere continenten
Bacteriën liften mee met El Niño naar andere continenten

IPS

14 maart 2016

Het weerfenomeen El Niño kan verantwoordelijk zijn voor de uitbraak van cholera en andere ziekten in Zuid-Amerika. De bacterie Vibrio kon bij vorige El Niño’s vanuit Azië meereizen met de zeestroom. Onderzoek suggereert dat dit opnieuw kan gebeuren.

Het onderzoek in Nature Microbiology vergelijkt de uitbraak van maag-darminfecties in Peru door toedoen van de bacterie Vibrio parahaemolyticus in 1977 en een soortgelijke plaag bij bewoners van Zuid-Amerikaanse kuststeden in 1991, 1992 en 1997. Al deze jaartallen hebben een ding gemeen: een zeer sterke El Niño.

Meeliften

El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt. Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal.

De kracht waarmee El Niño momenteel toeslaat herinnert de wetenschappers aan het patroon dat ze zagen bij vorige extreme El Niño’s.

Daarom waarschuwen ze dat het opnieuw kan gebeuren. Bacteriën die goed gedijen in zout water kunnen meeliften met plankton en zo met zeestromingen van Azië naar Zuid-Amerika reizen.

Miljoen zieken

Zuid-Amerika was al bijna een eeuw vrij van cholera toen de ziekte aan het begin van de jaren 1990 opeens terug de kop opstak. Na enkele weken had cholera zich over Zuid- en Centraal-Amerika verspreid met een miljoen zieken en tienduizend doden tot gevolg.

Volgens Jaime Martinez-Urtaza van de universiteit van Bath in Groot-Brittannië en co-auteur van de studie, ging die uitbraak van cholera gepaard met de El Niño’s van 1991 en 1992.

De huidige El Niño heeft nog niet geleid tot een uitbraak van ziektes die in verband worden gebracht met Vibrio, maar de autoriteiten in Chili en Peru hebben al wel de hoeveelheid kwaliteitsonderzoeken van kustwater opgedreven.