Ballonnen zijn het dodelijkste plastic voor zeevogels

© Jerry Downs (CC BY-ND 2.0)

 

Ballonnen zijn veruit het dodelijkste plastic dat een zeevogel kan inslikken. Een op de vijf dieren die een enkel fragment binnen krijgt, sterft eraan, blijkt uit onderzoek in Australië.

Harde plastic maakt het overgrote deel uit van de partikels die een zeevogel binnenkrijgt, maar uit het nieuwe onderzoek door de Universiteit van Tasmania blijkt dat zachte plastic zoals van ballonnen vele malen dodelijker is.

“Hoewel zachte plastic maar 5 procent van de ingeslikte items uitmaakt, was het verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de sterfte.”

“De vervuiling van de wereldzeeën met plastic is nu een probleem dat internationaal is erkend”, zegt hoofdonderzoeker Lauren Roman. “Maar over de invloed van de hoeveelheid en het type plastic dat wordt ingeslikt is veel minder geweten.”

“Bij de vogels die we onderzochten bleek de blokkering van de spijsvertering de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door infecties en andere complicaties die ontstaan door die blokkering”, zegt Roman. “Hoewel zachte plastic maar 5 procent van de ingeslikte items uitmaakt, was het verantwoordelijk voor meer dan 40 procent van de sterfte.”

Schildpadden

De wetenschappers wijzen op gelijkaardig onderzoek bij zeeschildpadden. “Fragmenten van hard plastic kunnen makkelijker passeren door het spijsverteringsstelsel, terwijl de zachte plastics een hogere kans lopen samengedrukt te worden en fatale obstructies te vormen.”

Ballonnen of fragmenten ervan zijn dan ook de meest gevaarlijke vorm van plastic, waarschuwen de onderzoekers. Ze doden een op de vijf zeevogels die ermee in aanraking komen.

De wetenschappers benadrukken wel dat alle vormen van plastic problematisch zijn voor zeevogels en de mortaliteit verhogen. “Harde plastics mogen dan op zich minder dodelijk zijn, ze zijn wel nog altijd verantwoordelijk voor meer dan de helft van de sterfte onder de zeevogels die we onderzochten.”

Voor de wetenschappers is het duidelijk dat het probleem aan de bron moet worden aangepakt. “De bewijzen zijn duidelijk: als we de sterfte onder zeevogels door plastic willen stoppen, moeten we de vervuiling van de oceanen stoppen en opruimen, te beginnen met ballonnen”, zegt Roman.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift