Bamboe kan belangrijke rol spelen tegen klimaatverandering

Nieuws

Bamboe kan belangrijke rol spelen tegen klimaatverandering

Joren Gettemans

03 december 2010

Als het goed beheerd wordt, kan bamboe een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Het snel groeiende gewas neemt sneller CO2 op dan bomen, en kan ook de gevolgen van de klimaatverandering indammen, zo blijkt uit het rapport Bamboe en Klimaatverandering, een rapport van het Internationaal Netwerk voor Bamboe en Rotan (Inbar).

“Hoewel bamboe een houtachtig gras is en geen boom, hebben bamboebossen gelijkaardige eigenschappen als bossen in de CO2-cyclus”, stelt het rapport. “Via fotosynthese houden ze CO2 vast in hun vezels en in de bodem.”

Als bamboe goed beheerd wordt, kan het evenveel of zelfs meer CO2 opslaan dan snelgroeiende bomen. Daarvoor moet het wel jaarlijks geoogst worden. Zonder die oogst zou het aanzienlijk minder effectief zijn, aldus het rapport, dat werd voorgesteld op de klimaattop in Cancun.

Gevolgen

Maar bamboe heeft nog meer troeven in de strijd tegen de opwarming van de aarde. “Zo biedt bamboe een goedkoop, duurzaam en klimaatbestendig bouwmateriaal”, zegt Coosje Hoogendoorn van Inbar. “Dankzij zijn sterkte en flexibiliteit is het een van de beste materialen om overstromingen, stormen en aardbevingen te weerstaan.”

Het kan ook een belangrijke motor zijn voor de lokale economie. Bamboe is goedkoop en makkelijk te cultiveren, zodat zonder veel investeringen een duurzame industrie opgezet kan worden.