Ban Ki-moon: ‘Maak de inheemse mensenrechten realiteit’

Nieuws

Ban Ki-moon: ‘Maak de inheemse mensenrechten realiteit’

Sarah Cools

17 mei 2011

Het is tijd dat de rechten van de inheemse volkeren realiteit worden. Dat zei secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) Ban Ki-Moon gisteren,16 mei, tijdens de start van het Forum over Inheemse Problemen van de VN. Gedurende twee weken bespreken 1300 afgevaardigden de vooruitgang van de Inheemse rechten sinds de erkenning van die rechten in 2007.

‘De aanpassing van de wet in 2007 geeft de inheemse bevolkingen eindelijk de legale steun die ze verdienen’, zei Ban Ki-Moon in zijn openingsspeech. ‘Nu moeten we zorgen dat de wet ook werkelijkheid wordt.’ De focus tijdens het tiende Forum, dat loopt van 16 tot 27 mei in New York, ligt vooral op de economische en sociale ontwikkeling en op de omgeving. Ook de verbetering in het inspraakrecht van de inheemse groepen komt aan bod. Ban Ki-Moon benadrukte tijdens zijn toespraak dat het beschermen en promoten van de inheemse mensenrechten iedereen ten goede komt. ‘Hun unieke kennis kan bijvoorbeeld in problemen als de klimaatsverandering van onschatbare waarde zijn’, zei de secretaris-generaal.

Discriminatie en uitsluiting

Volgens het Permanente Forum voor Inheemse Problemen van de VN (UNPFII) leven er vandaag ongeveer 370 miljoen inheemse mensen, verspreid over negentig landen. Het UNPFII benadrukt de positieve rol van de inheemse bevolking, zoals de aanwezigheid van traditionele kennis of de bijdrage aan de culturele diversiteit van een land. De situatie van de inheemse mensen in veel landen blijkt vandaag echter kritiek. Zo heerst er onder de groep grote armoede. Van de armsten ter wereld komt vijftien procent uit de inheemse bevolking terwijl de groep maar vijf procent van de wereld uitmaakt. Daarnaast kampen veel oorspronkelijke inwoners met discriminatie, uitsluiting uit het politieke systeem en verdrijving van hun land. Het UNPFFI klaagt ook het onrechtmatig verspreiden van inheemse gewoontes en kennis aan. Vaak verdienen marketeers geld met de verkoop van inheemse producten, zonder het medeweten van de eigenaars.

Ruimte voor optimisme

Er moet nog veel gebeuren, maar het UNPFFI ziet reden tot optimisme. De erkenning van de inheemse rechten groeit. De VN zette al een grote stap met de verandering in de wetgeving en wil nu ook de naleving verbeteren. Daarnaast groeit ook het aantal actiegroepen van inheemse mensen die hun rechten willen verspreiden. ‘Het is belangrijk dat de wereld de bedreigingen en gevaren voor de inheemse bevolking hoort’, benadrukt Ban Ki-Moon. ‘Alle deelnemers moeten hun stem dan ook laten horen, want die kan de doorslag geven in het beleid.’

Tags