Mochten alle SUV’s een afzonderlijk land voorstellen, dan zou het de zesde grootste uitstoter ter wereld zijn

Banden plat gezet voor het klimaat: actiegroep viseert SUV's in verschillende landen

Pixabay

Vorige week op woensdagochtend stonden honderden SUV-eigenaars in negen landen vreemd te kijken toen de banden van hun auto bleken platgezet. Met de actie vraagt de beweging Tyre Extinguishers aandacht voor de ‘klimaatramp’ die deze wagens in hun ogen zijn.

De nacht van 6 op 7 september - exact twee maanden voor de start van de klimaattop in Egypte (COP27) - trokken honderden burgers in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Nederland, Noorwegen, Denemarken, Tsjechië en Canada de straat op.

Ze gaven gevolg aan de oproep van Tyre Extinguishers om de banden van SUV’s plat te zetten en hun actie te verduidelijken in een folder die ze achter de ruitenwisser achterlieten.

Daarin staat te lezen dat hun daad er een is ‘voor de eigen veiligheid’ van de auto-eigenaar.

‘Een kind dat wordt doodgereden door een massieve SUV, zit er niet mee in of die elektrisch was of niet’, aldus Tyre Extinguishers.

In Groot-Brittannië werden ook de banden van actrice Jessie Wallace van de populaire serie Eastenders platgezet, alsook die van een voormalig BP-kopstuk, Lord John Browne.

Vervuilend en gevaarlijk

De groep wil met de actie aandacht vragen voor het feit dat SUV’s sterk vervuilend zijn en bovendien erg gevaarlijk (voor de tegenpartij) bij een botsing.

De groep viseert ook elektrische SUV’s omdat ze deze zware auto’s net zo gevaarlijk vinden in stedelijk gebied. ‘Een kind dat wordt doodgereden door een massieve SUV, zit er niet mee in of die elektrisch was of niet’, aldus Tyre Extinguishers.

Ze zijn van mening dat de tijd om beleefde klimaatactie te voeren voorbij is en vragen een ban op SUV’s in steden, zwaardere taksen op vervuilende auto’s en massale investeringen in openbaar vervoer.

Klimaatimpact

Bijna de helft (45 procent) van alle wagens die in 2021 de toonzaal uitreden, was een SUV, blijkt uit een recent rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Omdat de wagens zwaarder en hoger zijn dan een vergelijkbare middenklasser, verbruiken ze gemiddeld 20 procent meer brandstof en stoten ze 16 gram meer CO2 per kilometer uit.

Mochten alle SUV’s een afzonderlijk land voorstellen, dan zou het de zesde grootste uitstoter ter wereld zijn. Met een uitstoot van meer dan 900 miljoen ton CO2 is dat meer dan de industrielanden Duitsland en Japan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.