'Ergste overstromingen in twintig jaar'

Bangladesh: Ergste overstromingen in twintig jaar treffen 6 miljoen mensen

UN Women Asia and the Pacific (CC BY-NC-ND 2.0)

Ook in 2019 werd Bangladesh al getroffen door zware overstromingen.

Overstromingen in de regio Sylhet in Bangladesh hebben 6 miljoen mensen getroffen. ‘80 procent van de regio staat onder water’, zegt de Noorse Vluchtelingenraad, die een oproep lanceert voor dringende hulp.

De overstromingen in Sylhet zijn veroorzaakt door hevige regenval die tijdens het jaarlijkse regenseizoen is gevallen. Volgens de Noorse Vluchtelingenraad (NRC) staat sinds het begin van de overstromingen, afgelopen vrijdag, nu 80 procent van de regio onder water.

‘Scholen zijn voor onbepaalde tijd gesloten en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht voor het opkomende water’, zegt de NRC in een persbericht, waarin het ook donoren wereldwijd oproept tot dringende hulp.

Klimaatverandering slaat toe

De overstromingen worden de ergste in twee decennia genoemd. Bovendien komen ze op een moment nadat het land ook vorige maand al te kampen kreeg met wateroverlast. Dat leidt ertoe dat het risico op landverschuivingen en modderstromen extra groot is, stelt NRC.

‘Scholen zijn voor onbepaalde tijd gesloten en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht voor het opkomende water.’

‘We roepen donoren op om snel te reageren en diep in de buidel te tasten’, zegt Wendy McCance, Landendirecteur voor de NRC in Bangladesh. ‘We moeten de mensen in deze gemeenschap helpen want ze worden onevenredig hard getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering.’

Het stroomnetwerk in de getroffen regio is uitgevallen en eerder werd ook al de internationale luchthaven Osmani International Airport gesloten voor alle verkeer. Dit heeft ertoe geleid dat Sylhet steeds meer afgesloten wordt van de rest van het land.

Ground zero

Bangladesh wordt ook wel eens de “ground zero” van de klimaatverandering genoemd. Volgens een recent rapport van de Wereldbank zullen naar schatting een op de zeven inwoners van Bangladesh tegen 2050 verplicht worden om te migreren als een gevolg van de klimaatverandering.

Het land in Zuid-Azië telt momenteel 165 miljoen mensen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.