Bangladesh haalt arsenicum uit drinkwater

In Bangladesh heeft de overheid een plan klaar om de massale vervuiling van drinkwater met arsenicum aan te pakken. Twintig miljoen inwoners drinken van dat water.

Asian Development Bank (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Volgens het plan moet de overheid de komende vier jaar 200 miljoen dollar op tafel leggen om de massale drinkwatervervuiling aan te pakken. Als de regering het licht op groen zet, kan de uitvoering volgend jaar beginnen, zegt het ministerie van Volksgezondheid.

20 miljoen inwoners

Twintig miljoen inwoners van Bangladesh drinken water dat vervuild is met arsenicum. Het probleem kwam twintig jaar geleden al aan het licht, maar de overheid doet er weinig aan, zei mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vorig jaar nog in een rapport.

Een te hoog gehalte arsenicum verhoogt onder meer het risico op kanker, hart- en vaatziekten en longproblemen.

De bronnen van ongeveer twintig miljoen mensen bevatten meer dan 50 microgram per liter, het maximaal toegestane gehalte.

Volgens HRW overlijden in Bangladesh elk jaar naar schatting 43.000 mensen aan ziekten die gerelateerd zijn aan arsenicum.

Pas in 1995 werd tijdens een internationale conferentie in Calcutta voor de wereld duidelijk dat er op natuurlijke wijze arsenicum in het grondwater komt in grote delen van Bangladesh. Tussen 1999 en 2006 onderzocht de overheid de vervuiling, in samenwerking met internationale organisaties.

De bronnen van ongeveer twintig miljoen mensen bleken meer dan 50 microgram per liter te bevatten, het maximaal toegestane gehalte.

Behalve dat de verdachte pompen rood werden geverfd, is er na 2006 weinig gebeurd. Uit een onderzoek in 2013 bleek dat de arsenicumgehaltes nog even hoog waren als bij de eerdere screening.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.