Barcelona lanceert scooterdelen

Nieuws

Barcelona lanceert scooterdelen

Barcelona lanceert scooterdelen
Barcelona lanceert scooterdelen

03 september 2013

Na het succes van fietsdelen in onder meer Parijs neemt Barcelona het idee nog een stapje verder. De stad gaat een systeem uitrollen dat elektrische scooters voor een prikje ter beschikking stelt.

De scooter is immens populair in de Spaanse stad, en dat bracht het schepencollege op het idee om ‘Motit’ te lanceren, een systeem waarbij scooters voor een prikje gebruikt kunnen worden. In tegenstelling tot fietsdelen moeten gebruikers natuurlijk wel een geschikt rijbewijs hebben, en ze zijn bovendien verplicht een helm te dragen. De gebruikers kunnen per uur betalen en er zijn speciale tarieven voor toeristen, die een vast traject door de stad kunnen volgen.

2500 scooters

Het project begint met vijftig elektrische scooters op zes plaatsen verspreid over de stad. Tegen midden volgend jaar moeten dat al 500 scooters zijn, en op termijn zouden er 2500 exemplaren door de stad moeten snorren.

De start is bescheiden, maar Motit maakt zich sterk dat een speciale aandacht voor technologie het gebruik snel kan maximaliseren. Zo heeft het bedrijf een app ontwikkeld voor smartphones waarmee gebruikers zich kunnen aansluiten bij het systeem en erg makkelijk een scooter kunnen reserveren. Het systeem berekent zelfs de kortste route en de afhaalpunten die het beste gelegen zijn. Wie bereid is zijn scooter af te zetten op een plek die beter geschikt is voor een volgende gebruiker, kan korting krijgen.

De scooters zelf zijn dan weer uitgerust met geïntegreerde gps-module. Die maakt het niet alleen mogelijk om elke scooter te lokaliseren, maar leidt de gebruiker ook zonder omwegen naar zijn of haar bestemming.