Barcelona verdubbelt aantal bomen

Nieuws

Barcelona verdubbelt aantal bomen

Barcelona verdubbelt aantal bomen
Barcelona verdubbelt aantal bomen

IPS

22 mei 2017

Barcelona heeft een ambitieus plan voorgesteld om het aantal bomen in de stad te verdubbelen en zich zo beter te wapenen tegen de klimaatverandering. Elke burger krijgt er een vierkante meter groen bij.

© Mariamichelle (CC0 Public Domain)

Park Guell in Barcelona. Een van de weinige groene longen in het centrum van de stad. Het stadsbestuur gaat nu fors investeren in meer groene ruimte.

© Mariamichelle (CC0 Public Domain)​

Barcelona kampt met hetzelfde probleem als veel andere oude Europese steden: de stad is zo dichtbebouwd dat er simpelweg geen plaats over is voor meer parken of groen in de stad. Toch is dat groen broodnodig, om de leefbaarheid te verhogen, de luchtkwaliteit te verbeteren en het hitte-eilandeffect te verminderen.

Op zich telt de stad al flink wat groen, maar dat is erg ongelijk verdeeld. Bijna alle parken bevinden zich aan de rand, en dat is ook te merken aan de temperatuur: die is gemiddeld vele graden hoger in de stad dan in de groenere voorsteden. Meer groen in de stad is dus niet alleen aangenamer, het is ook essentieel om Barcelona te wapenen tegen de klimaatverandering.

Slim plan

De stad kondigt daarom een ingenieus programma aan dat het aantal bomen in de stad verdubbelt, en de oppervlakte aan parken met twee derde vergroot. Over twee jaar moet de stad er al 43 hectare groene ruimte bij hebben, tegen 2030 zelfs 160 hectare. Zo krijgt elke inwoner van de stad er een vierkante meter groen bij.

Er komen vijf nieuwe parken die met elkaar verbonden zullen worden door groene corridors.

Het plan gaat slim om met de beschikbare ruimte: er komen vijf nieuwe parken die met elkaar verbonden zullen worden door groene corridors. Veel van de nieuwe ruimte wordt afgenomen van het wegverkeer. Er worden ook enkele panden afgebroken in het centrum, en aan de haven wordt een industrieterrein omgetoverd tot park.

Groendaken

Maar de meest ingenieuze ingreep is de manier waarop in de rest van de stad wordt ingegrepen om die vijf parken met elkaar te verbinden. Zo zullen er op tien kruispunten parkeerplaatsen worden opgeofferd voor meer groene ruimte, en op braakliggende terreinen zullen tijdelijke groenparkjes worden aangelegd.

Groene avenues met bomen en planten moeten alles met elkaar verbinden. Klimplanten en groendaken doen de rest, en er komen vogelkastjes, nestplekken voor vleermuizen en insectenhotels.