Beijing krijgt smogprobleem niet opgelost

Nieuws

Beijing krijgt smogprobleem niet opgelost

Beijing krijgt smogprobleem niet opgelost
Beijing krijgt smogprobleem niet opgelost

07 januari 2014

Ondanks beloftes van de Chinese overheid om het smogprobleem grondig aan te pakken, is de luchtkwaliteit in de hoofdstad Beijing nauwelijks verbeterd in 2013. Dat blijkt uit meetgegevens van het Chinese ministerie voor Leefmilieu.

“De strijd tegen de luchtvervuiling in Beijing is een lang proces”, zei een woordvoerder van het ministerie. Met name fijn stof blijft het grootste probleem.

Uit de vrijgegeven metingen blijkt dat de concentratie nog altijd rond de 89,5 microgram per kubieke meter schommelt. Dat is ver boven de nationale norm van 35 microgram per kubieke meter.

De concentratie zwaveldioxide en andere smogbestanddelen daalde lichtjes tegenover 2012, maar de vervuiling met stikstofdioxide steeg met 7 procent.

Volgens het ministerie zijn de gemiddelde waarden wel voor een belangrijk deel bepaald door enkele bijzonder vervuilde dagen in januari 2013, en is er een duidelijke daling ten opzichte van 1998.

Doelstellingen

Beijing heeft zich voorgenomen om de vervuiling tegen 2017 te laten dalen met een kwart tegenover 2012. Maar die doelstelling wordt moeilijk, waarschuwde Zhang Dawei, hoofd van het Meetbureau voor Leefmilieu in Beijing, bij de voorstelling van de meetresultaten.

Er zijn steeds meer personenwagens en de energieconsumptie stijgt in alle onderdelen van de maatschappij, zegt hij. Dat maakt het moeilijk om de concentratie van fijn stof te laten dalen tot 60 microgram tegen 2017. “Om die nieuwe standaard te halen, zal de hoofdstad nieuwe maatregelen moeten nemen”, zei hij.