Félicien Kabuga is niet in staat om terecht te staan

Belangrijke verdachte Rwandese genocide ontloopt proces

Adam Jones (CC BY-SA 3.0)

Memoriaal ter herdenking aan de genocide in 1994 in Karongi-Kibuye in het westen van Rwanda.

De hoogbejaarde Rwandese genocideverdachte Félicien Kabuga is niet in staat om terecht te staan. Dat heeft een VN-rechtbank in Den Haag beslist. Kabuga wordt ervan verdacht een hoofdrol te hebben gespeeld bij het Rwandese drama van 1994.

‘De Kamer van Beroep oordeelt dat Mr. Kabuga niet langer in staat is tot zinvolle deelname aan zijn proces’, stelt het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen in een verklaring.

Tot een echt proces zal het dus niet komen. De rechters lieten wel weten dat ze ‘een alternatieve procedure van waarheidsbevinding zouden instellen die zo veel mogelijk lijkt op een proces, maar zonder de mogelijkheid van een veroordeling.’

Radio Milles Collines

De 88-jarige Kabuga was ten tijde van de Rwandese genocide voorzitter van het Comité d’Initiative van Radio Télévision Libre des Mille Collines (RTLM). RTLM was een radiostation dat een belangrijke rol speelde in het aanwakkeren van geweld tegen de Tutsi-minderheid, wat uiteindelijk resulteerde in het afslachten van naar schatting 800.000 etnische Hutu’s en gematigde Tutsi’s in 1994.

Kabuga werd al in 1997 aangeklaagd door het Internationaal Tribunaal voor Rwanda (ICTR) voor zeven misdrijven - waaronder genocide, medeplichtigheid aan genocide en het rechtstreeks en publiekelijk aanzetten tot het plegen van genocide.

Volgens de aanklacht zou hij zijn functie bij RTLM hebben gebruikt om etnische haat tussen Hutu’s en Tutsi’s in Rwanda aan te wakkeren. Kabuga zou ook het Fonds de Défense Nationale hebben opgericht om geld in te zamelen om de Interahamwe-militie te bewapenen, die de moordgolf tegen de Tutsi’s - en Hutu’s die tegen het geweld waren - leidde.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.